Završene Franjevačke pučke misije u Bjelovaru

Svečanom euharistijom u nedjelju 1. ožujka 2015. godine u župi sv. Antuna Padovanskoga u Bjelovaru završene su Franjevačke pučke misije. 

Misije su započele u nedjelju 22. veljače večernjim euharistijskim slavljem koju je predslavio biskup bjelovarsko-križevački mons. dr. Vjekoslav Huzjak u prisutnosti franjevaca misionara i domaćih franjevaca koji su na službi u ovoj župi. 

IMG_1713

Glavna tema Franjevačkih pučkih misija bila je: “Danas mi je boraviti u tvojoj kući“ (Lk 19,5), a teme koje su se razmatrale svaki dan bile su slijedeće: Poziv i poslanje, Zajedništvo, Svjedočanstvo, Euharistija, Milosrđe, Blažena Djevica Marija i Dan zajedništva, zahvale i poslanja. 

U tjedan dana u Franjevačkim pučkim misijama sudjelovalo je deset franjevaca misionara: fra Goran Malenica, fra Franjo Glasnović, fra Zdravko Čukelj, 
fra Grgur Blažević, fra Krunoslav Albert, fra Rozo Brkić, fra Robert Ćibarić, fra Klaudio Milohanović, fra Igor Andrijević i fra Ivan Matić, koordinator Franjevačkih pučkih misija. 

Za vrijeme Misija došli su također i mladi franjevački bogoslovi iz Zagreba i posvjedočili o svome pozivu, a na kraju Misija došli su u posjet mladi framaši zajedno sa školskim sestrama franjevkama iz Kloštra Ivanića.

IMG_2123

Toga dana, u subotu navečer u Domu kulture Bjelovara, zbor mladih „Mlado Stado“ iz Koprivnice izveli su mjuzikal „Sa svetim Franjom – Zajedno“. 

IMG_2335

Svako jutro braća franjevci su molili jutarnju molitvu s narodom, pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom u crkvi. Presveto je bilo izloženo do podne, a tijekom cijelog dana misionari su bili na raspolaganju ljudima koji su željeli svetu ispovijed ili duhovni razgovar. 

Franjevci misionari imali su različite susrete: s mladima u Srednjoškolskom centru i u IV. osnovnoj školi, s prvopričesnicima i krizmanicima u crkvi, sa zatvorenicima u bjelovarskom zatvoru, sa starijim osobama u Domu za starije i nemoćne, s osobama s intelektualnim poteškoćama, sa hrvatskim braniteljima, susrete po obiteljima…

Za vrijeme Misija naročito su se dojmila osobna svjedočanstva braće franjevaca, a isto tako svjedočanstvo koje su podjelili s vjernicima bračni par Ljerka i Nino Majer iz Maloga Lošinja koji su članovi Franjevačkog svjetovnog reda. 

FPM.

Završnu svetu misu predvodio je mons. Stjepan Ptiček, generalnivikar Bjelovarsko-križevačke biskupije i župnik bjelovarske župe sv. Terezije Avilske. 

IMG_2242

Vidjeli smo kako je Gospodin davao mnoga dobra za župljane župe sv. Antuna Padovanskoga u Bjelovaru, ali i za našu braću koja su se uključila u taj projekt.

Neka ove Franjevačke pučke misije u Godini posvećenog života budu još jedan poticaj u približavanju Evanđelja Isusa Krista ljudima današnjice i upoznavanja ljudi s franjevačkim načinom života i djelovanja.