Sveti je Leopold ponovno među svojim narodom

Zvucima zvona zagrebačke katedrale započeo je u srijedu, 13. travnja 2016. godine svečani doček tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu.

Sarkofag s tijelom svetog Leopolda, koji su preuzeli i ispred zagrebačke katedrale donijeli bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, dočekao je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u zajedništvu s križevačkim biskupom mons. Nikolom Kekićem, pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, provincijalima Hrvatske, Slovenske i Venetske kapucinske provincije – fra Jurom Šarčevićem, fra Vladom Kolenkom i fra Robertom Genuinom, rektorom Svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi fra Flavianom Giovannijem Gusellom, gvardijanom samostana kapucina u Padovi fra Marcom Putinom, te kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog, prebendarima Prvostolne crkve u Zagrebu i svećenicima Zagrebačke nadbiskupije.

Bogoslužju dočeka prisustvovao je i mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije Perić.

Nakon kađenja sarkofaga i uvodne molitve, Kardinal je u svojem prigodnom nagovoru istaknuo da ovim dočekom i izlaganjem tijela svetoga Leopolda na čašćenje ponajprije dajemo slavu Bogu, izvoru svake svetosti. Isto tako, nastavio je Kardinal, otvaramo svoja srca nadahnućima Božjega Duha koji, po naizgled neznatnim, malenim i skromnim ljudima, čini čudesna djela svoje ljubavi.

Naglasio je kako nam Crkva, stavljajući pred nas ove relikvije svetoga Leopolda, skreće pozornost na lik onih koji su u životu i umiranju slijedili i naviještali Radosnu vijest spasenja, da bismo – zagledani u vječnost – mogli vidjeti na koji su se način sveci sjedinili s Isusom Kristom.

Prisutnost tijela svetoga Leopolda potiče nas na snažnije življenje svoje kršćanske vjere, na trajno obraćenje, na prihvaćanje milosti svete ispovijedi i na ljubav prema bližnjima. Ovo je ujedno izniman događaj Crkve koja moli na svoje velike nakane – rekao je Kardinal, dodajući da ovoga trenutka tijelo svetog Leopolda dolazi u blizinu zemnih ostataka blaženoga Alojzija Stepinca, koji je prvi u našoj domovini počeo širiti njegovo čašćenje. 

Nakon Kardinalova nagovora, tijelo svetog Leopolda uneseno je u zagrebačku katedralu gdje je uslijedila molitva Večernje.

U svojoj homiliji Kardinal je podsjetio da se u večerašnjem slavlju odražavaju neke od važnih istina. Ponajprije istina da smo kao Crkva Božji narod u hodu, s Kristom i za Kristom, znajući da zemlja nije naš konačni dom, te da smo poslani drugima naviještati Radosnu vijest i upućivati ljude prema vječnom životu.

Napomenuo je da u odnosu čovjeka prema Bogu te čovjeka prema čovjeku postoji kušnja da vidimo samo izvanjsko i po tome prosuđujemo; da se zaustavimo na sjaju zemaljskoga. Sveti Leopold u krhkosti svoga tijela, u skromnosti svoga života i djelovanja, u neznatnosti svojih prohtjeva i u redovničkoj ljubavi, siromaštvu i poslušnosti Bogu, pokazuje kako i najskrovitiji život postaje predivan život radosti i slobode u kojem se objavljuje sam Bog – kazao je Kardinal.

Sveti je Leopold, nastavio je, gotovo trideset godina satima bio u ispovjedaonici, maloj sobici, dočekivao i slušao ljude te služio opraštanju kojim je Bog vraćao ljude u život, obnavljao snagu i liječio rane. Ljudi su u njemu prepoznavali Božju dobrotu i blagost, a sam je pak govorio: „Kažu mi da sam predobar, ali, ako netko dođe i klekne pred mene, nije li to dovoljan dokaz da želi primiti oproštenje od Boga?“

I dok se danas, rekao je Kardinal, nerijetko raspravlja o odnosu Božjega milosrđa i Božje pravednosti, sveti Leopold je taj odnos živio prateći Krista raspetoga. Pokornicima je usmjeravao pogled prema Kristovoj ljubavi i otvarao Vrata milosrđa, a sam je u svome srcu čuvao otajstvo Božje pravednosti, tako da je pokornicima, nakon što ih je odriješio, često govorio: Ja ću izvršiti pokoru.

Zaključujući svoju homiliju Kardinal je istaknuo kako je danas pred nas postavljeno propadljivo i slabašno tijelo poniznoga hrvatskog kapucina da se ne obeshrabrimo i da u slabosti prepoznajemo Božju jakost. Da vidimo iz čega se Crkva rađa i radi čega smo pozvani biti živi članovi Crkve. Da vidimo što Crkvi daje sigurnost i gdje su usidrene njezine nade. Sveti je Leopold snagom otajstvene Božje prisutnosti ponovno među svojim narodom; ne da bismo mi gledali njega, nego da bismo po njemu vidjeli i susreli Boga – zaključio je kardinal Bozanić.

U četvrtak, 14. travnja tijelo svetog Leopolda u zagrebačkoj katedrali bit će izloženo vjernicima tijekom cijeloga dana. Euharistijska slavlja u 7, 8 i 9 sati predvodit će pomoćni zagrebački biskupi, a središnje euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Bozanić u 19 sati. Vjernici će se moći ispovijediti od 10 do 19 sati.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Bernard Čović