HOD ZA ŽIVOT

Održan prvi Nacionalni hod za život – sudjelovalo više od 15 000 ljudi

Hod za život

Pod geslom ”Za život, obitelj i Hrvatsku” hodalo se od Trga kralja Tomislava do Trga bana Jelačića.

Hod je organizirala građanska inicijativa ”Hod za život” koju čine brojni pokreti, udruge poput SKAC-a, U ime obitelji, Molitvene zajednice Srce Isusovo, Neokatekumenski put te brojne obitelji i pojedinci. Svi oni ovim miroljubivim hodom žele izraziti optimizam i svratiti pozornost na dostojanstvo i vrijednost svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti te potrebu da država konkretnim društvenim i ekonomskim mjerama podupire djecu, žene i muškarce koji žele biti roditelji, omogućujući svima onima koji vole i žele djecu – da ih i imaju.  

Uz Zagrepčane, na Hodu za život sudjelovali su i stanovnici drugih hrvatskih gradova koji su autobusima te privatnim prijevozom stigli iz svih dijelova Hrvatske: Dubrovnika, Rijeke, Zadra, Siska, Vodica, Karlovca, Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Varaždina, Ogulina, Splita, Šibenika… 

Okupljanje je započelo na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu u 10 sati gdje su mnogi okupljeni pjesmom doprinosili slavljeničkom raspoloženju sudionika prvog nacionalnog Hoda za život.

Povorka se u 10:45 uputila na Trg bana Jelačića.  U koloni se nalazio i specijalni autobus na dva kata na čijem su vrhu glazbenici Max Hozić, Saša Miočić, gudački kvartet i vokali stvarali odličnu atmosferu. Povorka se pjevajući popularne hrvatske pjesme, skandirajući “Hrvatska, Hrvatska … za život, za obitelj”, polako kretala prema Trgu bana Jelačića. U povorci je bilo mnogo obitelji s malom djecom koja su nosila balone, a u povorci su se vidjele brojne hrvatske zastave te simpatični transparenti koje su pripremili sami sudionici povorke.

Na Trgu bana Jelačića su okupljene dočekali pjevači Ivana Marić te Jasmin Stavros. Njima su se pridružili i predstavnici organizatora prvog Nacionalnog Hoda za život.

– Ove iste noge kojima smo danas hodali i ruke kojima smo nosili ove divne zastave počeli smo pomicati samo 6 tjedana, mjesec i pol dana nakon začeća. Hodom za život dijelimo sa ljudima oko nas znanstvene istine o životu svakog čovjeka i tražimo da društvo pomogne svakoj ženi u prihvaćanju i brizi o njezinom sinu ili kćeri. 75 posto žena koje su napravile pobačaj kao povod navode ekonomske razloge i pritisak okoline. To smatramo potpuno neprihvatljivim u jednom razvijenom društvu – naglasila je Hajdi Begović, jedna od sudionica i organizatora Hoda.

Istraživanja pokazuju kako majke, kad izađu iz dobi za rađanje, žale što, u prosjeku, nisu imale jedno dijete više, rekla je Marija Burazin, također jedna od sudionica i organizatora Hoda.

– U Hrvatskoj ima puno ljudi koji vole djecu i žele ih imati – iskustva brojnih zemalja pokazuju da uvođenje konkretnih mjera obiteljske i populacijske politike – koje Hrvatska u ovom trenutku nema – daju već unutar 4 godine prve rezultate – dodala je Marija Burazin.

Ana Marija Marković iz inicijative ”Hod za život” rekla je kako im je želja da hrvatsko društvo, na svim razinama i kroz sve institucije, počne prepoznavati i priznavati da svako dijete nije samo najveća radost i ljubav svojih roditelja, već je i objektivno, dobro cijelog naroda.

Svojim glazbenim nastupom program je uveličao i dječji plesni zbor Zagrepčanke s čijim je nastupom program i završen u 13:30 sati.

(http://www.laudato.hr)