Završetak Godine vjere

Na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga, posljednje nedjelje u liturgijskoj godini, papa Franjo je na Trgu sv. Petra u Vatikanu slavio svečanu misu povodom završetka Godine vjere. U homiliji Papa je pozvao Crkvu i svakog pojedinog vjernika da prepoznaju u Kristu središte stvaranje, Božjeg naroda, središte povijesti i čovječanstva. Ali je prije svega pozvao sve vjernike da ponovno stave Krista u središte vlastitog srca, usprkos vlastitim ograničenjima, i s potpunom sigurnošću da mogu računati na Božje milosrđe. Isus, rekao je Papa, izgovara samo riječi oproštenja, ne osude, a njegovo obećanje dobrom razbojniku, dodao je, daje nam veliku nadu; govori nam da je Božja milost uvijek obilnija od molitve kojom je tražimo.
Papa se na početku mise, okružen s 1200 koncelebranata i pred više desetaka tisuća ljudi, poklonio pred relikvijarom u kojem se čuvaju kosti koje se pripisuju svetom Petru, koje su po prvi put bile javno izložene. Prije mise, prema Papinoj želji, među okupljenim vjernicima je organizirano prikupljanje milodara za stanovništvo Filipina pogođeno tajfunom Haiyan.
Na početku svoje homilije Papa je podsjetio kako je Godinu vjere proglasio papa Benedikt XVI. „kojem upućujemo izraze ljubavi i zahvalnosti za taj dar koji nam je dao. Tom providonosnom inicijativom on nam je pružio priliku da ponovno otkrijemo ljepotu onoga puta vjere koji je započet na dan našeg krštenja i kojim smo postali djeca Božja i braća u Crkvi”, rekao je Papa. Pozdravio je zatim prisutne patrijarhe i više nadbiskupe istočnih katoličkih Crkava, a preko njih sve kršćane koji žive u Svetoj zemlji, Siriji i na čitavom Istoku.
Isus je središte stvaranja i od vjernika, ako želi biti to, se traži da prepozna i prihvati u životu da Isusu Kristu pripada središnje mjesto, u mislima, u riječima i u djelima. I tako će naše misli biti kršćanske misli, Kristove misli. Naša djela kršćanska, Kristova djela. Naše riječi kršćanske, Kristove riječi. Kada se, naprotiv, izgubi to središte, zato što ga se zamijenilo s nečim drugim, to može biti samo štetno, za okolinu i za samoga čovjeka.
Krist je i središte Božjeg naroda, nastavio je Papa. Krist je „brat” oko kojeg se okuplja narod, koji preuzima brigu za svoj narod, za sve nas, po cijenu vlastitog života. U njemu mi smo jedno: samo jedan narod; ujedinjeni s njim, dijelimo njegov put, istu sudbinu. Jedino u njemu, u njemu kao središtu, imamo identitet kao narod.
Krist je i središte povijesti čovječanstva i središte povijesti svakoga čovjeka. Njemu možemo povjeriti radosti i nade, žalosti i tjeskobe svoga života. Kada je Isus u središtu, i najmračniji trenuci našeg života bivaju obasjani svjetlom, i on nam daje nadu, kao što se to dogodilo s dobrim razbojnikom iz Evanđelja. Dok mu se svi izruguju i obraćaju s prezirom, taj čovjek, koji je griješio u životu sve do kraja, moli Isusa raspetog s njim da ga se sjeti kada uđe u svoje kraljevstvo a Isus mu obećava da će još danas biti s njim u raju, to jest njegovu kraljevstvu. Isus izgovara samo riječ opraštanja, ne riječi osude; a kada čovjek smogne hrabrosti da traži to oproštenje, Gospodin nikada ne dopušta da ta molba ode u vjetar.
Svaki se od nas može danas sjetiti svoje povijesti, vlastitog puta. Svaki od nas ima svoju povijest; svaki od nas, također, ima svoje pogreške, svoje grijehe, svoje sretne trenutke i svoje mračne trenutke. Dobro se na ovaj dan sjetiti naše povijesti i pogledati Isusa te mu od srca mnogo put ponoviti, ali od srca, u tišini, svaki od nas: “Sjeti me se, Gospodine, sada u svome Kraljevstvu! Isuse, sjeti me se jer želim postati dobar, želim postati dobra, ali nemam snage, ne mogu: grešnik sam, grešnica sam! Ali sjeti me se, Isuse: ti me se možeš sjetiti, jer si ti u središtu, ti si upravo u svome Kraljevstvu!” Kako je to lijepo! Učinimo to svi danas, svatko u svome srcu, mnogo puta. “Sjeti me se, Gospodine, ti koji si u središtu, ti koji si u svome Kraljevstvu!”
Isusovo obećanje dobrom razbojniku daje nam veliku nad: kaže nam da je Božja milost uvijek obilnija od molitve kojom je tražimo. Gospodin daje uvijek više, on je tako velikodušan: daruje uvijek više no što se traži: moli ga da te se sjeti i da te povede u svoje Kraljevstvo” Isus je upravo središte naših želja za radošću i spasenjem. Kročimo svi zajedno tim putem, pozvao je na kraju Papa.
Na završetku mise Papa je predao apostolsku pobudnicu Evangelii gaudium, koja će biti predstavljena na tiskovnoj konferenciji u utorak 26. studenoga. Osobno iz Papinih ruku primili su je predstavnici svih događanja upriličenih tijekom ove Godine vjere, sa svih pet kontinenata među kojima su bili japanski umjetnik Etsuro Sotoo, poljska slikarica Anna Gulak, te novinari zbog njihove velike zauzetosti i promocije koju vrše oni koji se posvećuju toj službi.
U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji, Papa je pozdravio sve hodočasnike, obitelji, župne skupine, udruge i pokrete, koji su došli iz brojnih zemalja, sudionike Nacionalnog kongresa o milosrđu; pozdravljam ukrajinsku zajednicu, koja se spominje 80. obljetnice Holodomora, “velike gladi” koju je izazvao sovjetski režim od koje su milijuni pomrli.
Na ovaj dan upućujemo zahvalu misionarima koji su, tijekom stoljeća, naviještali evanđelje i širili sjeme vjere u mnogim dijelovima svijeta; među njima je i blaženi Junípero Serra, španjolski franjevac misionar, čija se slavi tristota obljetnica rođenja. Ne želim zaključiti a da ne spomenem sve oni koji su radili na tome da ova Godina vjere bude plodonosna. Mons. Rino Fisichella, koji je bio na čelu sveta toga: od srca mu zahvaljujem, njemu i svim njegovim suradnicima, istaknuo je Papa. (IKA)