Završene Franjevačke pučke misije u župi sv. Ane

Svečanim euharistijskim slavljem, kojega je u nedjelju 21. veljače u Hrvatskom domu „Vežica“ u župi sv. Ane na Gornjoj Vežici predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, završene su sedme u nizu Franjevačke pučke misije na temu „Danas mi je boraviti u tvojoj kući“, evangelizacijski projekt Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Mnoštvo župljana i ostalih vjernika sa zahvalnošću su ispratili šesnaest mladih franjevačkih misionara, braće franjevaca i trsatskih novaka, s kojima su se tijekom osam milosnih dana svakodnevno na različite načine susretali. Njihovo oduševljenje dijelio je i domaći župnik vlč. Ante Zovko, zahvalivši misionarima na ovom iznimno velikom, gotovo neponovljivom pastoralnom događaju za ovu župu Riječke nadbiskupije, u kojoj je ova godina posvećena obitelji i milosrđu, jer su dobili novi polet za dovršetak izgradnje župne crkve, ali i ono važnije – žive Crkve.

Na to su ih misionari potaknuli bratskim posjetima čak oko 50 obitelji u župi u jutarnjim i večernjim satima, te učenicima osnovne škole na tom području, i to s ciljem navještanja Božje ljubavi ljudima gdje žive i djeluju, odnosno, kako bi se međusobno bolje upoznali i obogatili razmjenom vjerskih i ostalih životnih iskustava. Dugo će se pamtiti do posljednjeg mjesta ispunjen Hrvatski dom i kapela na Sv. Križu, gdje su se okupljeni okupljali oko stola Gospodnjega, pristupali sakramentu pomirenja, imali prilike razgovarati s franjevcima pod vodstvom koordinatora Misija fra Ivana Matića, voditelja Kuće susreta Tabor, te razmišljali nakon kateheza o temama: poziv i poslanje, zajedništvo, svjedočanstvo, euharistija, milosrđe i Blažena Djevica Marija. Posebno dojmljiv bio je mjuzikl „Sa svetim Franjom – Zajedno“, u izvedbi Malog stada iz Koprivnice.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup Devčić podijelio je svim župljanima misionarsko poslanje, kako bi primjerom franjevaca, nastavili širiti Radosnu vijest evanđelja, međusobno se susretati u obiteljima i na molitvenim okupljanjima.