Zaključene Franjevačke pučke misije u Čakovcu

Misionari su održali velik broj susreta sa svim skupinama vjernika, pohodili razne ustanove i udruge na području grada, bili na raspolaganju za razgovore o duhovnim temama, a u večernjim satima posjetili su i obitelji u njihovim domovima.

FPM1

Franjevačke pučke misije, koje su od prve korizmene nedjelje 9. ožujka održavane u župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, zaključene su u nedjelju 16. ožujka misom zahvalnicom koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Nikole okupilo je velik broj vjernika iz župa grada Čakovca i okolice koji su kroz protekle dane sudjelovali u raznim duhovnim sadržajima toga jedinstvenog franjevačkog pastoralnog projekta. S biskupom je suslavilo desetak franjevaca misionara na čelu s koordinatorom fra Ivanom Matićem, voditeljem kuće “Tabor” u Samoboru, domaći župnik i gvardijan fra Stanko Belobrajić te provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak, koji je na kraju zahvalio misionarima i svima koji su se odazvali njihovoj misionarskoj evangelizaciji te je zaželio da njihov rad urodi plodovima u životima onih koje su dotaknuli i njihovim obiteljima. 

Biskup Mrzljak, koji je u misije uveo u subotu 8. ožujka misom zaziva Duha Svetog, u uvodu mise pozvao je sve okupljene da euharistijom zahvale Bogu za sve milosne trenutke koje su proživjeli proteklih dana boraveći s misionarima koji su im u duhu svetog Franje željeli posvjestiti što znači biti kršćanin koji je pozvan živjeti Evanđelje. Istaknuo je kako to nikako nije kraj misija, nego bi trebao biti početak svjesnijeg kršćanskog života u osobnom, obiteljskom i zajedničkom pogledu. Osvrčući se u homiliji na nedjeljna čitanja, biskup je istaknuo kako je svaki čovjek pozvan svladavati izazove noseći pritom svoje križeve, jer čovjek nije stvoren živjeti prizemljeno nego ga Bog poziva da se penje u sfere duha gdje doživljava u susretu s Bogom svoje preobraćenje. “Vjerujem da su i ove misije bile određeni uspon u sfere duha gdje se Bog obraća čovjeku. Taj put sigurno nije bio lagan jer hod za Isusom i nošenje križa imaju određenu težinu, ali to je jedini sigurni put za čovjeka kao pojedinca i za njegov život u obitelji i zajednici. Želja nam je da ovaj hod za Isusom, u kojem slušamo i prihvaćamo što nam poručuje, postane i živa stvarnost našeg života, našeg svagdanjeg kršćanskog života”, poručio je biskup.

Na kraju je biskup Mrzljak istaknuo važnost jedinstvenih franjevačkih pučkih misija koje će se održavati i drugdje po Hrvatskoj. Izrazio je zadovoljstvo i radost što je prvi korak učinjen u tjednu kada je obilježena prva obljetnica pontifikata pape Franje, koji također neumorno poziva na obnovu i obraćenje, te je svima zahvalio i na proslavi Papina dana.

U sklopu franjevačkih pučkih misija, koje su održane pod geslom “Danas mi je boraviti u tvojoj kući”, misionari su održali velik broj susreta sa svim skupinama vjernika, od najmlađih do najstarijih, pohodili su razne ustanove i udruge na području grada, bili su na raspolaganju za razgovore o duhovnim temama, a u večernjim satima posjetili su i obitelji u njihovim domovima što je bio poseban blagoslov za sve s kojima su se susreli na takav način. (IKA)

FPM4

 

FMPViše informacija na Facebook stranici