Susret provincijskih definitorija JKPMOFM

U Kući susreta Tabor u Samoboru održan je od 6. do 8. listopada 2014. godine III. susret provincijskih definitorija Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM (JKPMOFM) na kojem su sudjelovali provincijali, vikari, definitori i tajnici. 

Susret je započeo 6. listopada molitvom i pozdravima. Nakon molitve predsjednik JKPMOFM fra Lovro Gavran pozdravio je provincijale, vikare, definitore i tajnike iz svih provincija a posebno je pozdravio fra Stanea Zorea kojemu je u ime svih okupljenih čestitao i izrazio radost jer ga je papa Franjo imenovao ljubljanskim nadbiskupom i metropolitom. Provincijal fra Joško Kodžoman, povjerenik za formaciju i studij pri JKPMOFM, u pozdravnom govoru naglasio je kako ovaj susret jest znak bratstva i zajedništva te izrazio nadu da će ovo zajedničko promišljanje pomoći u životu i radu naših franjevačkih provincija. U ime domaćina riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je provincijal fra Ilija Vrdoljak. 

Nakon pozdravnih riječi uslijedila su izviješća svih provincijala o stanju i aktualnostima u svojim provincijama: fra Ilija Vrdoljak (Zagreb), fra Andrija Bilokapić (Zadar), fra Miljenko Šteko (Mostar), fra Joško Kodžoman (Split), fra Lovro Gavran (Sarajevo) i fra Stane Zore (Ljubljana). Slijedeća točka radnog dijela bila je osvrt na zaključke i prijedloge koji su doneseni u Međugorju (18.-20. veljače 2013.). 

Sudionici susreta zatim su sudjelovali u pokorničkom slavlju koje je predvodio fra Andrija Bilokapić i imali prigodu za sakrament pomirenja. Euharistijsko slavlje prvog dana predslavio je fra Joško Kodžoman u kapeli sv. Franje. 

Drugog dana susret je započeo molitvom Jutarnje, a zatim je fra Miljenko Šteko predstavio dokument za pripravu Generalnog kapitula 2015. godine „Braća i manji u našem vremenu“. Nakon predstavljanja dokumenta sudionici su sudjelovali u radu po skupinama koje su moderirali fra Ivan Ševo, fra Ivan Matić i fra Marko Prpa. Euharistijsko slavlje s narodom u franjevačkoj crkvi Uznesenja BDM predslavio je fra Ilija Vrdoljak. Fra Nikola Vukoja, tajnik konferencije JKPMOFM, na početku je uveo u slavlje i pozdravio novoimenovanog nadbiskupa fra Stanea Zorea. Nakon euharistijskog slavlja prikazan je kratki film prigodom 500. obljetnice osnivanja franjevačke pokrajine u zapadnoj Hrvatskoj. 

Trećeg dana, 8. listopada, nakon molitve Jutarnje, održan je plenum na kojem su iznesena izviješća iz skupina i doneseni prijedlozi. Na završetku sjednice fra Lovro Gavran je zahvalio svim sudionicima za suradnju i domaćinima za gostoprimstvo. Najavio je da će se slijedeći susret provincijskih definitorija JKPMOFM održati u jesen 2015. godine u Sinju. 

Susret je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Lovro Gavran. 

Iz Provincije Presvetog Otkupitelja sudjelovali na ovom susretu provincijal fra Joško Kodžoman, definitori fra Mate Matić, fra Marko Prpa, fra Vinko Prlić, fra Nedjeljko Šabić i tajnik fra Frano Doljanin.

Fotografije

(http://www.franjevci-split.hr)