ODRŽANE FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE U MALOM LOŠINJU

Od 12. do 19. listopada 2014. godine u župi Rođenja B. D. Marije u Malom Lošinju održane su FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE franjevaca Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda.

Misije su započele u nedjelju 12. listopada svečanim večernjim misnim slavljem koje je predvodio krčki biskup mons. Valter Župan u zajedništvu sa župnikom, župnim vikarima, župnicima susjednih otoka i franjevcima misionarima. U tom je misnom slavlju biskup Župan izrazio dobrodošlicu misionarima i zazvao Božji blagoslov nad čitavu župnu zajednicu i same misije kako bi u zajedništvu i suradnji, u osluškivanju i poučavanju, u radosti i miru, pobožnosti i milosrđu, misije urodile obilnim plodom. Na istom je slavlju župnik župe Rođenja B. D. Marije u Malom Lošinju mons. Ivan Brnić pozdravio sve misionare i iskazao dobrodošlicu i radost što Bog i na ovaj način može doprijeti do onih koji su i njemu kao pastiru lokalne župne zajednice povjereni. Pri završetku misnog slavlja kojim su započete ove FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE koordinator misija fra Ivan Matić, voditelj »Kuće susreta TABOR« predstavio je program ovih misija u Malom Lošinju, nakon čega su se župnoj zajednici svi misionari ukratko predstavili.

Misije - Mali Lošinj.

Ove FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE, održane pod geslom »Danas mi je boraviti u tvojoj kući«  pastoralni su projekt u organizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, za čijeg se trajanja devet franjevaca misionara nastojalo približiti ljudima u različitim segmentima svakodnevnog života: posjetom školama i vrtiću, susretima po obiteljima, susretima s molitvenim zajednicama na području župe, djecom i mladima u župi, redovnicama, te druženjem sa svim grupama i aktivnim članovima župe. Osim toga u župnoj su se crkvi svakodnevno održavali razni duhovno-molitveni sadržaji i pobožnosti, te večernji programi uz svjedočanstva i glazbu, svakoga dana na jednu temu: »Upoznavanja i prijateljstva«, »Poziv i poslanje«, »Zajedništvo«, »Svjedočanstvo«, »Euharistija«, »Milosrđe« i »Blažena Djevica Marija«. Posljednji dan bio je »Dan zajedništva, zahvale i poslanja« pri čemu je zaključno misno slavlje predvodio župnik mons. Ivan Brnić u zajedništvu sa župnim vikarima i franjevcima misionarima.

Za trajanja misija, dan je započinjao u župnoj crkvi jutarnjom molitvom pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, nakon čega je bilo vrijeme predviđeno za razgovor i ispovijed, sve do podnevnog srednjeg časa i blagoslova s Presvetim. Također su svakoga dana od 8,00 sati misionari pohodili osnovnu i srednje škole u Malom Lošinju, kao i dječji vrtić, gdje su se kroz vjeronaučnu nastavu susretali s učenicima i djecom svih uzrasta i na taj način izvršavali svoje misijsko poslanje među najmlađima toga grada. U župnoj crkvi je koordinator misija fra Ivan Matić svakodnevno započinjao poslije podnevne sadržaje katehezom na temu dana, nakon čega je slijedila sv. misa te prigodni večernji program koji je uz susrete po obiteljima i svjedočanstva u nekim večerima bio obogaćen i prigodnim glazbeno-scenskim programima. Svakodnevno, u jutarnjem i večernjem terminu misionari su bili na raspolaganju za ispovijedi, osobne duhovne razgovore i susrete.

U četvrtak 16. listopada, misionari su uz župnika i građane Malog Lošinja na poseban način obilježili »Dan kruha« na glavnom gradskom trgu uz blagoslov kruha, pjesmu i druženje.

Misije - Mali Lošinj-

U subotu 18. listopada u prepunoj kino dvorani Malog Lošinja održan je u večernjim satima mjuzikl: »Sa svetim Franjom – Zajedno« koji su izveli mladi FRAME i OFS-a iz Koprivnice, koji djeluju pod imenom «Malo stado».

Na kraju bismo mogli zaključiti da su sa svetim Franjom – zajedno, protekle u radosti i susretu još jedne FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE u organizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda na kojima su sudjelovali fra Ivan Matić kao koordinator – voditelj »Kuće susreta – TABOR«, fra Goran Malenica iz Varaždina, fra Robert Ćibarić iz Virovitice, fra Tomislav Faletar iz Rijeke, fra Krunoslav Kocijan iz Zagreba, fra Zdravko Čukelj iz Samobora, fra Mate Bašić iz Zagreba, fra Filip Čeliković iz Zagreba i fra Mario Zrakić iz Zagreba.

fra Mate Bašić