Održana duhovna obnova za trajne đakone

U Kući susreta Tabor u Samoboru održana je u utorak, 12. prosinca 2017. godine adventska duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije.

Duhovnu obnovu vodio je fra Ivan Matić. Nakon molitve Večernje u kapelici Sv. Franje, fra Ivan je održao nagovor u kojem je na poseban način povezao vrijeme došašća sa srcem poruke Bl. Djevice Marije iz Fatime „Moje će srce trijumfirati“ o stotoj obljetnici ukazanja koju ove godine slavimo.

Upravo preko Marije dolazi spasenje u ovaj svijet, jer Ona je savršeno  otvorena za Božji plan. U tom Marijnom „da“ otkriva se i ono što Bog želi od svakoga od nas kako bi dolazak Emanuela bio uistinu – Boga s nama – istaknuo je voditelj. Fra Matić poručio je okupljenim đakonima da je to stvarnost koja i nas poziva da se otvorimo tom otajstvu, kako bi i naše „da“ pomoglo otkriti nam sve bogatstvo i milost u potpunom povjerenju i predanju.

U svom drugom dijelu predavanja, govoreći o Crkvi mučeništva kroz povijest spasenja, osobito u dvadesetom stoljeću mučeništvo svih vjerničkih staleža: biskupa, svećenika i vjernika laika za svjedočanstvo vjere, a koja se očituje i danas je stvarnost gdje se vidi da zlo želi i danas napasti Majku s Djetetom koju prepoznajemo u knjizi Otkrivenja.

„Posveta i pobožnost Srcu Isusovom i Srcu Marijinu su instrumenti koji i danas čuvaju i štite od udara zla u kojem Bl. Djevica Marija u poruci iz Fatime govorila da će na kraju Njezino srce pobijediti“.

U svojim završnim rječima fra Ivan pozvao trajne đakone da u ovom vremenu došašća osobno, u svojim obiteljima, župama učine čin posvete Bezgrešnom Srcu Marijnom kako bi osnaženi marijanskom pobožnošću vjere djelovali što predanije tamo gdje žive i rade.

Poslije nagovora, duhovna obnova nastavljena je pokorničkim bogoslužjem s mogućnošću za sv. ispovijed i osobne razgovore nakon kojih su sudionici slavili svetu misu. Duhovna obnova završila je zajedničkom večerom i druženjem.

Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda