GODINA VJERE: 2012-2013

Dana 11. listopada ove godine papa Benedikt XVI otvorio je jubilarnu godinu vjere. Ona će trajati do kraja studenoga iduće, 2013. godine…

 Dana 11. listopada ove godine papa Benedikt XVI otvorio je jubilarnu godinu vjere. Ona će trajati do kraja studenoga iduće, 2013. godine. Učinio je to na spomen 50.-te obljetnice kako je II vatikanski sabor započeo s radom. To je i 20.-ta obljetnica kako je izišao Katekizam katoličke Crkve, plod saborskih nastojanja. A za nas u Hrvatskoj to je i 50 godina kako je počeo izlaziti naš najpoznatiji vjerski tjednik Glas koncila. To je svakako veliki razlog da Bogu zahvaljujemo. 
Ova godina želi biti svim vjernicima poticaj da se pročisti, obnovi i ojača naša vjera. Zato je na Taboru pokrenuta inicijativa da se kroz ovu godinu osim drugih molitava, hodočašćenja i sličnog, vjernici potaknu na čitanje upravo tog Katekizma katoličke Crkve. Svi koji ozbiljno žele pročitati to vrijedno štivo mogu se prijaviti u Taboru (tu mogu, ako nemaju i kupiti knjigu) i ako posvjedoče da su kroz ovu godinu pročitali Katekizam, dobit će na kraju ove godine vjere priznanje na spomen tog truda i događaja. Čitanjem Katekizma vjernik može temeljito produbiti vjeru svoje Crkve, obnoviti svoje vjeronaučno znanje i radosnije živjeti svoju vjeru. Jer ono što se pozna radosnije se živi. 
 Ova godina je i jubilarna, tj. povezana je s milostima potpunog oprosta. Uvjeti takvog potpunog oprosta su: ispovijed i pričest određenog dana i na mjestu gdje je to naznačeno, potom molitve Vjerovanja, te Očenaš, Zdravomarija i Slava Ocu i potom još neka molitva po vlastitom izboru na nakanu Sv. Oca. Može se tog dana moliti za sebe, a potom u drugim prilikama za pokojne. 
Neka nam svima ova godina bude poticaj da onda iskreno i potpuno oprostimo samima sebi, da iskreno i potpuno oprostimo bližnjima i da ostvarimo pomirenje, te da radosno povjerujemo kako nam je Bog kao svemogući Otac sve oprostio. 
Neka nam je svima sretna i milostima ispunjena ova godina vjere!

fra Zvjezdan Linić, ravnatelj kuće susreta Tabor