Franjevačke pučke misije u Vukovaru

Pod geslom “Danas mi je boraviti u tvojoj kući” održane su Franjevačke pučke misije u župi svetog Josipa Radnika u Vukovaru – Borovu Naselju od 5. do 12. ožujka 2017. godine. Ove misije su održane povodom 100. obljetnice Gospinih ukazanja u Fatimi (1917. – 2017.) i 330. obljetnice kako je Hrvatski Sabor proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske (1687. – 2017.). Bila je to prilika također za sve vjernike da se duhovno prireme i na skorašnji susret hrvatske katoličke mladeži koji će se dogoditi u Vukovaru od 29. do 30 travnja 2017.

U ovim misijama sudjelovala su slijedeća braća: fra Ivan Matić, fra Darko Tepert, fra Goran Malenica, fra Mate Bašić, fra Ivica Janjić, fra Andreo Matanović, fra Josip Pavlović, fra Vjeran Lazić, fra Marko Rudec i fra Vinko Brković.

Misije su započele u nedjelju 5. ožujka 2017. godine svećanom svetom misom u 18 sati koju je predvodio provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak, te je misionarima podijelio znak križa Tau uz blagoslov i poslanje na početku Misija. Župnik, fra Vjenceslav Janjić, u ime svih vjernika pozdravio je misionare i simbolički predao ključ župe fra Ivanu Matiću, koordinatoru Franjevačkih pučkih misija.

Svakoga dana program je započeo jutarnjom svetom misom u kapelici svetog Josipa Radnika. Zatim je nastavljen izlaganjem Presvetog oltarskog sakramenta u župnoj crkvi Gospe Fatimske te jutarnjom molitvom časoslova. Presveto je svakoga dana ostalo izloženo do dvanaest sati kada je moljen srednji čas. Za to vrijeme na raspolaganju bi bio svećenik za ispovijed i duhovni razgovor, dok bi ostali misionari otišli na svoje službe. U podne je bila zajednička molitva srednjeg časa i blagoslovna molitva pred Presvetim. Posljepodnevni program započinjao je u 17.30 nagovorom o temi dana, a prije toga, već od 15.00 dežurni svećenik je bio na raspolaganju župljanima za ispovijed i razgovor. Nakon nagovora bila je molitva krunice (osim u petak kad je bio križni put), a nakon krunice sveta misa. Prva dva dana pučkih misija misionari su posjećivali obitelji župljana. Misionari su također posjećivali bolesnike i usamljene, a također su održavali i župne kateheze razredima osnovne i srednje škole te prvopričesnicima i krizmanicima. Posjet obiteljima odvijao se i u jutarnjim i poslijepodnevnim terminima. U srijedu tema dana bila je svjedočanstvo pa su nakon večernje svete mise, braća fra Mate Bašić, fra Josip Pavlović i fra Vinko Brković, svjedočili su o svome pozivu. U četvrtak ujutro dio misionara pošao je na svetu misu na filijalu u Lipovaču u crkvu Svete Ane. Isti dan nakon večernje svete mise u župnoj crkvi uslijedilo je euharistijsko klanjanje. U petak su misionari sudjelovali na svetoj misi u župnoj crkvi Svetih Filipa i Jakova uzveličavši tako obljetnicu proslave dana hrvatskih branitelja Vukovara. U večernjem djelu programa nakon nagovora održan je križni put, a nakon svete mise misionari su, podjeljeni u dvije grupe, imali susret s članovima Franjevačke mladeži te susret s hrvatskim braniteljima. U subotu prije večernje svete mise održana procesija s kipom Gospe Fatimske, koji je na čudesan način ostao sačuvan u ruševinama stare crkve. Misionari su također za vrijeme misija susreli članove Franjevačkog svjetovnog reda te predstavnike različitih udruga koje djeluju na području župe. Sudjelovali su također u molitvenoj inicijativi “40 dana za život” ispred vukovarske bolnice, a u slobodnim trenutcima posjetili su i vukovarske muzeje: Spomen dom Ovčara, Memorijalni centar Domovinskoga rata, muzej Vučedolske kulture i Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991.

Franjevačke pučke misije zaključene su u nedjelju, na svečanoj svetoj misi u 11 sati koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić. Na kraju svete mise nadbiskup je zahvalio misionarima i pozvao sve vjernike da nastave živjeti ono što su doživjeli kroz ove pučke misije, te im podijelio blagoslov i poslanje.