FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE U SLAVONSKOM BRODU

Prve pučke misije u povijesti župe sv. Dominika Savia na Koloniji u Slavonskom Brodu trajala su od nedjelje 5. do nedjelje 12. studenog. Voditelj tih, jedanaestih po redu misija franjevačke provincije „Sv. Ćirila i Metoda, pod geslom „Danas mi je boraviti u tvojoj kući“, bio je fra Ivan Matić, voditelj „Kuće susreta Tabor“ u Samoboru, a sudjelovali su i franjevci: svećenici; fra Goran Malenica, fra Darko Tepert i fra Mate Bašić te bogoslovi: fra Mislav Lukačević, fra Vjeran Lazić, fra Marko Ćosić, fra Vinko Brković i fra Antonio Kirin. Vođen plodonosnim iskustvom dosadašnjih pučkih misija, koje je organizirao u svojim prijašnjim župama, župnik Josip Matanović je istaknuo kako mu je želje bila sadržajanim programom, koje nude franjevačke pučke misije, probuditi u svojim župljanima istinsko nasljedovanje Isusa Krista, ljubav prema Crkvi, potaknuti ih na istinsku suradnju sa župom, a one udaljene vratiti u krilo župne zajednice.

Predvodeći na početku misija večernje euharistijsko slavlje kao izaslanik đakovačko-osječkog nadbiskupa, slavonskobrodski dekan Ivan Lenić povjerio je mandate misionarima, blagoslovio ih i predao im križeve. „Evo sad su dani milosti, evo sad su dani spasenje, poziv je Gospodinom da ove dane misija prepoznate kao povlaštenu prigodu. Budite svjesni te blagodati, da je milost Božja ona koja vas želi preobražavati i oplemenjivati vaše živote,“ poručio je župljanima dekan Lenić posvjestivši im da su misije jedan od najvećih i najvažnijih događaja u jednoj župi.

U svojoj homiliji voditelj o. Matić je naglasio kako je geslo „Danas mi je boraviti u tvojoj kući!“, poziv svakom župljaninu da otvori vrata svoga srca kako bi uistinu doživio snagu Božje riječi, koja jedina može preobraziti naše srce. Ukazao je na važnost zajedništva kojim mi vjernici drugima pokazujemo pravo lice Crkve te upozorio i na važnost autentičnog življenja vjere. „Gospodin je onaj koji nas ljubi, koji nam prašta, koji je uvijek s nama“, naglasio je fra Ivan i poručio kako će Isus po njima na poseban način kroz tu župu i grad prolaziti. „Isus želi doći u naš dom u našu svakodnevnicu, kako bi nas svojim blagoslovom blagoslovio, kako bi liječio naše rane, ozdravljao naše srce, da ono može doživjeti snagu Isusove ljubavi, koja kada dolazi ozdravlja, liječi i donosi mir srcu“, poručio je na početku misija voditelj Matić.

Kroz tjedna dana, od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati, franjevački su misionari „razlamali i sijali“ Riječ Božju, kako kroz nagovore, misna slavlja, križni put, klanjanje pred Presvetim, tako i kroz susrete s raznim skupinama vjernika u župi, u obiteljima, a i sa učenicima područne osnovne škole. Prvoga dana promišljali su o pozivu i poslanju, a drugoga o zajedništvu. Kako je tema u srijedu bila svjedočanstva, posebna su, poslije večerenje mise, bila snažna svjedočanstva svećenika fra Mate Bašića i bogoslova fra Vinka Kirina i fra Mislava Lukačevića dok su govorili o svom duhovnom pozivu i ljepoti redovničkog života. Tema dana u četvrtak bila je Euharistija, a u petak Milosrđe. U subotu su promišljali o životu Blažene Djevice Marije te su njoj u čast prije mise u procesiji kroz ulice župe molili krunicu, a bogoslovi nosili njezin kip. Posvetnom molitvom Nebeskoj Majci zahvalili su Gospodinu za dobivene milosti tijekom misija.

U sve dane svećenici su vjernicima bili na raspolaganju za ispovijed i duhovni razgovor.

Posebno je svečano bilo u nedjelju 12. studenog kada je euharistijsko slavlje predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. On je u svojoj homiliji posvjestio važnost misija, te aktualizirajući Evanđelja o mudrim i ludim djevicama istaknuo dvije važne poruke za vjernike: „Naša vjera u budućnost određuje naše sadašnje korake. Mi smo zagledani u nebo i vjerujemo da je u nebu naša budućnost i punina našeg ljudskog života. Zato živimo od neba i vrednote neba uprisutnjujemo ovdje. Imajte hrabrosti živjeti sada zajedništvo s Bogom, biti zagledani u nebo kako bi vaši sadašnji koraci bili ispunjeni nebom, dobrotom, poštenjem, osjećajem za drugoga, solidarnošću, spremnošću za žrtvu, iskrenom ljubavlju. Ovim smo pučkim misija posvjestili da smo pozvani odgovorno živjeti ovaj život, znajuću odakle dolazimo i kamo smo se zaputili. Drugo, pred vama su velike i zahtjevne zadaće. Ne možete ih ostvariti odjednom, nego postojano, malo po malo donoseći odgovorne odluke u svakodnevnom životu. Ne možete sve postići preko noći. No nemojte propustiti ono što možete i nemojte posustajati“.

Zahvalio je župniku Matanoviću što se odvažio na taj veliki projekt, ohrabrio ga da ostane zagledan u nebo, da nastavi svoju župničku službu u skladu sa smjernicama sinodske obnove Đakovačko-osječke nadbiskupije, da bude strpljiv i živi poput mudre djevice te uvijek bude u službi dobra. Posebno je zahvalio franjevcima misionarima što su, kako je rekao, svojim identitetom i kršćanskim navještajem budili Boga u srcima vjernika te župe. Posvetnom molitvom na kraju je mise podijelio misisjko poslanje vjernicima poručivši im da ono što su produbljivali i učvršćivali tijekom misija žive odgovorno u svojoj svakodnevcnici te budu misionari u svome gradu u svim životnim okolonstima.

Župa sv. Dominika Savia broji blizu 2900 vjernika. U gradu je prepoznatljiva po visokom natalitetu, a i mnoge su obitelji s više djece. Stoga je i posebna radost toga dana bilo krštenje malog Dominika, koji nosi ime nebeskog zaštitinku svoje župe. On je sedmo djete svojih roditelja Ante i Mirjane Ivanković. Uz to što je otac sedmero djece Anto je i zauzeti vjernik te u župi predsjednik humanitarne udruge Malonogometnog kluba „Sv. Dominik Savio – Kolonija“.

Brankica Lukačević