Duhovna obnova Franjevačkog svjetovnog Reda

I ove godine od 16. do 19. svibnja 2019. devetnaest bratstava Sjeverozapadnohrvatskog Zagrebačkog Područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda bl. Alojzija Stepinca okupilo se u Kući susreta Tabor, došavši k svojima i oni ih primiše (kako reče s. Hilda), da bi u ljepoti zajedništva, bratskoj pjesmi i žarkoj molitvi slavili Gospodina osluškujući, prebirući i pohranjujući u srcu Marijine riječi Neka mi bude po riječi Tvojoj koje su ujedno bile i tema ovogodišnje duhovne obnove prvi put održane u Marijinom mjesecu svibnju.

Susret je vodio naš dragi fra Ivan Matić koji u središte svojih razmatranja stavlja Mariju, od Boga ljubljenu, promatrajući ju kao uzor u slušanju Božje riječi i vjernosti pozivu poput sv. Franje koji u njoj gleda nositeljicu svih evanđeoskih kreposti. Dirljivo je ponovo si posvjestiti i osjetiti Franjinu neizrecivu ljubav prema Mariji jer upravo po Njoj u maloj Porcijunkuli doživljava silinu Božje ljubavi odakle potječe vrelo milosti na cijelu našu franjevačku obitelj. Franjo svoju bliskost s Marijom potvrđuje kada ju izabire za zaštitnicu i voditeljicu svoga života i djelovanja. Tako u Njoj promatra poniznu službenicu Gospodnju koja se Gospodinu potpuno stavlja na raspolaganje u zgodnim i nezgodnim vremenima pozivajući nas na poslušnost u ljubavi do ludosti križa do koje se dolazi u pouzdanoj i sabranoj molitvi.

Zato, dragi brate i sestro, moj fiat je važan kao i Marijin fiat jer tada naš život postaje živo svjedočanstvo Isusa Krista u kojemu drugi mogu i trebaju prepoznati da sam Božji, autentičan kao što se dogodilo i u Franjinu srcu kad je izrekao svoj DA.

Evo me! Neka mi bude! Kako smjelo zvuče te spasonosne riječi! I ja želim živjeti u svome bratstvu, poput manje braće, taj prodor Božje ljubavi otkrivajući u svakom bratu i sestri, kakvi god da jesu, ljepotu Kristova lica znajući da su mi darovani od Gospodina kao put mog osobnog posvećenja. Čovjek se bez ljubavi ne može razumjeti. Uvijek možemo iz dobra u bolje, veli Franjo i Klara. Zato budimo Marijini apostoli svoga vremena posvetivši svoju obitelj, posao, dom Bezgrešnu Srcu Marijinu kao najsigurnijoj odvjetnici rađajući duše za nebo u ovim posljednjim vremenima koje živimo.

Ako želiš biti sustvaratelj novog neba i nove zemlje u Božjem planu stvaranja, dovoljno je doći i ništa ne govoriti. Već si pripovijedao. Tako je činio sveti Franjo. To je snaga unutarnje preobrazbe.

Čovjek je samo ono što je pred Bogom, tek u svjetlu Božjeg lica otkrivamo tko smo. Dotada možemo lutati i bježati u pobožnostima od svoga života pa i od Boga pod izlikom vjere. Zato tko ima Mariju, ima sve. S njom ne možemo zalutati, nego naprotiv hoditi u zahvalnosti i novosti života krijepeći se Isusom u Euharistiji. Ohrabreni i osnaženi snagom Riječi krenuli smo kućama čuvajući u srcu Neka mi bude po Tvojoj riječi.

s.Tina Novoselc, OFS