DUHOVNA OBNOVA ČLANOVA OFS-a ZAGREBAČKOG PODRUČNOG BRATSTVA ODRŽANA NA TABORU

NEOPISIVO, NEIZRECIVO, NEPOJMLJIVO

Nedavno je Kuća susreta Tabor u Samoboru bila mjesto molitve, radosnog susreta i okupljanja braće i sestara Franjevačkoga svjetovnog reda Zagrebačkog područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca, na godišnjoj duhovnoj obnovi koja se održala od 5. do 8. srpnja 2018. Duhovnu obnovu je vodio fra Ivan Matić, a sudjelovala su braća i sestre iz 18 mjesnih bratstava OFS-a.

Susret je započeo srdačnom dobrodošlicom domaćina fra Ivana Matića koji je za temu duhovne obnove izabrao Franjino pitanje: „Gospodine, što želiš da učinim?“ Iako je svakom franjevcu i franjevki dobro poznat odgovor na to pitanje, pri slušanju razmatranja iznova nas oduševljava i osvaja Franjina sveta radoznalost za Božje stvari, njegova duboka čežnja za sjedinjenjem s Kristom Raspetim te poziv meni, tebi, brate i sestro…

Što želiš da učinim, Gospodine? Što želiš da budem? Pogledaj u svoj život bez samozavaravanja samog sebe i u svojim dubinama u molitvi naći ćeš odgovor. Želim biti novi čovjek, čovjek koji se umije radovati dobru i uspjehu drugoga. Svjedok navjestitelj Isusa Krista kao i činitelj malih čudesa ljubavi iz dana u dan.

Tako postajemo dar i zadatak jedni drugima živeći Franjinu duhovnost zahvaljivanja te naše poslanje – ljubiti i biti ljubljen bez propitkivanja tko je zaslužio ljubav. Život se živi od malih stvari. Divne li Franjine jednostavnosti i malenosti! Tada Evanđelje jest radost učvršćena molitvom i euharistijom.

Gdje je sveti Franjo, tu je i Blažena Djevica Marija. Dirljivo je bilo i razmatranje fra Nikole Vukoje o Njoj od Boga ljubljenoj. I mi trebamo postati Marija i kad štošta ne razumijemo ostajući, kao Marija, vjerni do kraja u križevima svoga života. Svi smo mi Marija i od Boga ljubljeni kad smo poslušni Božjoj riječi: Što god vam kaže, učinite! Bog od nas traži Marijino predanje.

Za kraj fra Ivan Matić nam je stavio u srce: neka naša bratstva budu mjesta susreta sa živim Bogom gdje ćemo otkrivati ljepotu Božje blizini uz zagovor Blažene Djevice Marije. Poput svetog Franje idimo i popravljajmo našu Crkvu bilo obiteljsku, župnu… Ujedno svakodnevno zahvaljujmo na milosti koju nam je Bog udijelio i pozvao tebe i mene, brate i sestro da izgrađujemo gdje se ruši te da najviše od svega ljubimo svoju Crkvu.

Ohrabreni i osnaženi snagom Riječi i dirljivim svjedočanstvom fra Miroslava Bustruca krenuli smo kućama prebirući u srcu snažne impresije ove duhovne obnove koju je fra Miroslav opisao riječima: neopisivo, neizrecivo, nepojmljivo.

Mir i dobro!

s.Tina Novoselc, OFS

Mjesno bratstvo Čakovec sv. Nikola biskup