Dan Zagrebačke županije – Dodjela priznanja

Županijske povelje Kući susreta Tabor i Miroslavu Iviću

(www.radiosamobor.hr)

 

Zagrebačka županija danas slavi svoj Dan. Tim je povodom u Hotelu International održana svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije. Brojnim uzvanicima i gostima, među kojima su bili i premijer Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Barišić, nekoliko saborskih zastupnika među kojima i samoborski Davor Ivo Stier, obratili su se predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović i župan Stjepan Kožić. Naglasili su da je Zagrebačka županija već godinama jedna od vodećih hrvatskih županija, koja se prometnula među gospodarski najrazvijenije, ali je pritom ostala prepoznatljiv zeleni prsten oko metropole. Kožić i Zmajlović nisu propustili istaknuti ni to da Zagrebačka županija više uplaćuje u državni proračun nego što joj se iz njega vraća.

Stjepan Kožić je izrazio potporu prijedlogu ministra Zdravka Marića za fiskalnu decentralizaciju kojom bi se povećali prihodi od poreza na dohodak manje razvijenim županijama, gradovima i općinama. Međutim – rekao je Kožić – ne bi bilo dobro da time izgube županije koje su se pokazale nositeljima razvoja, pa se založio za to da se prihvati prijedlog Hrvatske zajednice županija, te umjesto predloženih 17 posto, izdvoji 20 posto prihoda iz državnog proračuna za regionalnu samoupravu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je ovo županija s pulsirajućim gospodarstvom i zavidnim rezultatima te, s obzirom na podudarnost mandata državne uprave i lokalne samouprave, najavio partnerstvo, otvorenu suradnju i sinergiju Vlade sa županijama na terenu, a sve u skladu s prihvaćenom Strategijom regionalnog razvoja Hrvatske. To znači nastavak prakse da se neke od sjednica Vlade sukcesivno održavaju na terenu, kao što je to bilo nedavno u Požegi, kako bi Vlada dobila “inpute” s terena koji su to razvojni projekti prioritetni županijama, gradovima i općinama ne bi li se tako bolje “krojio” i državni proračun. Premijer je još rekao kako mu je bilo drago čuti da postoji suradnja između Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije na projektima čije ostvarenje prate fondovi Europske unije.

Uime Grada Samobora na sjednici su bili predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, a Svetu Nedelju su predstavljali gradonačelnik Dario Zurovec sa zamjenikom Davorom Nađijem.

Potom je uslijedila dodjela javnih priznanja. Između 10 laureata su i Kuća susreta Tabor iz Samobora, u ime koje je Povelju Zagrebačke županije preuzeo njezin voditelj, fra Ivan Matić, a dobitnik Povelje je i dugogodišnji predsjednik Rukometnog saveza Zagrebačke županije, Samoborac Miroslav Ivić.

Fra Ivan Matić zahvalio je uime svih nagrađenih dobitnika županijskih priznanja. Posebno je to učinio prema onima koji su Kuću susreta Tabor predložili za ovu nagradu, a to je Udruga U Duhu S Kristom iz Samobora, te Zagrebačkoj županiji koja je time okrunila 20. godišnjicu rada ovog duhovnog centra koji je pokrenuo fra Zvjezdan Linić. -Kod nas se događa duhovna preobrazba našeg naroda jer u Kuću susreta Tabor dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, iz inozemstva, i uvijek je u tom zajedništvu lijepo doživjeti Božju ljubav i Božje milosrđe – istaknuo je fra Ivan Matić. Kroz 20 godina Taborom je prošlo oko 400 tisuća ljudi. Tabor će svoju obljetnicu proslaviti od 3. do 6. kolovoza, uz seminar, nakon kojeg se priprema obnova Kuće susreta Tabor i izgradnja nove i veće dvorane za sve sudionike okupljanja na duhovnim obnovama.

Miroslav Ivić podsjeća da je Samobor svima poznata sportska sredina te kaže kako je imao sreću da baš njega Samoborci predlože za osnivačku skupštinu županijskog rukometnog saveza kojemu je već 16 godina na čelu. -Ove godine slavim 50 godina rada u sportu, kao sportaš i sportski djelatnik. Počeo sam kao registrirani nogometaš 1967. godine, nastavio 1992. kao sportski radnik, bio sam suosnivač i prvi predsjednik Gimnastičkog kluba Samobor i 10 godina predsjednik Ženskog rukometnog kluba Samobor-Silex. Ponosam sam i na svoju Andreju koja je bila državna prvakinja u gimnastici. Nisam se umorio i neću se umoriti jer imam još obaveza prema unucima – zaključio je Miroslav Ivić.

Povelja Zagrebačke županije pripala je i Centru za mladež Zaprešić, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novaki, Obrtu za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški iz Podjalesa u Općini Gradec i Udruzi Plemićka mladež iz Zaprešića. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Maraton klubu Velika Gorica, Kulturno-umjetničkom društvu Pušća, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šenkovec i profesorici biologije u Srednjoj školi Vrbovec Sanji Lugarić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Singrlice te Sandra Bagarić i Darko Domitrović.

Zagrebačka je županija kao administrativna cjelina utemeljena na današnji dan 1759. godine kad joj je kraljica Marija Terezija podarila grb i pečetnjak. Zagrebačku županiju danas čini 9 gradova i 25 općina.

Fra Ivan Matić i Miroslav Ivić u društvu izaslanika preuzvišenog zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, monsinjora Zvonimira Sekelja i zamjenika župana, Samoborca Hrvoja Frankića

(Edi Kirschenheuter)