750. OBLJETNICA SMRTI SV. BONAVENTURE

Povodom 750. obljetnice smrti svetoga Bonaventure, koja će se obilježiti 15. srpnja 2024., objavljeno je Pismo generalnih ministara Prvog i Trećeg franjevačkog reda.

Obljetnica koja, čita se u tekstu Pisma, nudi priliku prisjetiti se, proslaviti i ponovno oživjeti “službu serafskog naučitelja darovne Redu i cijeloj Crkvi”.

Četiri generalna ministra (fra Massimo Fusarelli OFM, fra Roberto Genuin OFMCap, fra Carlos Alberto Trovarelli OFMConv i fra Amando Trujillo CanoTor) prisjećaju se riječi svetoga Pavla VI., pape, koji je 1974. godine, povodom 700. obljetnice smrti sv. Bonaventure, pozvao da svi pažljivo razmišljaju o njegovoj poruci kako bi postali djelotvorni svjedoci u Crkvi i u cijelom svijetu. Čak se i papa Franjo, tijekom nedavne audijencije Studium Biblicum Franciscanum, prisjetio sveca iz Bagnoregija (Viterbo, Italija) i Proslova njegova Brevilokvija, u kojemu potiče sve da pristupe Ocu “s jednostavnom vjerom”.

“Kao učitelj teologije – podsjetio je Pavao VI. – Bonaventura nas poučava putu razumne inteligencije zahvaljujući kojoj možemo prijeći iz zbrkane tame šume do dubljeg razumijevanja naše vjere (prosvjetljenja). Kao redovnik, podsjeća nas na obvezu da svoj život učinimo svjedočanstvom koje pokreće raspoloživost za obnovu (pročišćenje). Kao mistik, on nam pokazuje središte iz kojega sve proizlazi i ostvaruje se, to jest na Raspetoga Krista po kojemu dolazimo do konačnog cilja: ‘prenesenosti’ i ‘preobrazbe u Bogu’, Onoga koji sve ispunja i koji sve čini dobrima i lijepima”, prenosi Agencija SIR.

Cjelovit prijevod Pisma na hrvatskome jeziku dostupan je na poveznici: Pismo povodom 750. obljetnice smrti sv. Bonaventure.