70. OBLJETNICA BLAJBURŠKE TRAGEDIJE

Kardinal Bozanić: Pustimo povijest povjesničarima bez straha pred istinom

Nitko od ljudi ne može obuhvatiti razmjere patnje koja je vodila do ovoga polja i od ovoga polja. Ti događaji i osjećaji koji su sada prošlost, jednom su bili sadašnjost – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći u subotu, 16. svibnja 2015. godine euharistijsko slavlje u Bleiburgu prigodom 70. obljetnice blajburške tragedije.

Spominjući se i obljetnice završetka velikih patnji u Drugome svjetskom ratu, Kardinal je u svojoj homiliji podsjetio na riječi sv. pape Ivana Pavla II. izrečene 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici o toj velikoj tragediji koja je pogodila Europu a koja je bila obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom.

Premda je, smatra Kardinal, završetkom Drugog svjetskog rata većini zemalja vraćena sloboda i demokracija, osvajanje vlasti od komunističkoga totalitarnog sustava za nas je značilo novi početak progona, zatvora i ubijanja novih ljudi.

Ukazao je na sve češće oživljavanje sukoba i starih ideoloških podjela u našem društvu za koje se vjerovalo da su dijelom prevladane. Raspiruje se mržnja, nameće se netrpeljivost i isključivost.

Nekima kao da je stalo produbljivati neistine ne bi li se produžio sukob i nasilje iz vremena totalitarizma – naglasio je kardinal Bozanić. Za suvremen, miran i skladan razvoj hrvatskoga društva potreban je odmak i otklon od ideologija zla dvadesetog stoljeća: fašizma, nacizma i komunizma. Pustimo povijest povjesničarima bez straha pred istinom jer ideologije se boje istine i štite se propagandom laži.

Govoreći o Bleiburgu kao svjedoku jednog vremena koje je nametalo značenje, zatiralo pamćenje, širilo strah i kažnjavalo spomen, Kardinal je upozorio na nemar državnih institucija da se dođe do potpunije istine o svim žrtvama rata i poraća.

Pozvao je vjernike da ovo polje gledaju vjerničkim srcem. S ovog polja obilježenog hrvatskim križevima i križanjima naš je pogled uprt prema Kristovu križu i ispunjen nadom u Božje milosrđe.

Zaključujući svoju homiliju kardinal Bozanić istaknuo je da danas nismo ovamo došli vratiti se u prošlosti i ostati u njoj, nego moliti za našu Domovinu, za naše obitelji, djecu i mlade. Samo tako ćemo biti osjetljiviji u zauzetosti za istinu o događajima u prošlosti.

Prije početka euharistijskog slavlja kardinal Bozanić predvodio je molitvu odrješenja na groblju Unterloibach s kojega je krenula procesija do oltarnog prostora na Bleiburškom polju. U koncelebraciji su bili Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, te 100-tinjak svećenika.  

 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije