Franjevačke pučke misije u Puli

Misije su održane od 22. do 29. studenog 2015. u pulskoj župi sv. Antuna Padovanskog pod geslom “Danas mi je boraviti u tvojoj kući”.

 

Svečanim misnim slavljem koje je u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Puli predvodio porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša završene su u toj župi Franjevačke pučke misije, ali koje su po bogatstvu sadržaja, napose broju odlazaka misionara u institucije i domove, bile misije za cijeli grad Pulu, a ne samo za tu župu kojom upravljaju franjevci.

Mons. Kutleša je u prigodnoj homiliji naglasio poruku dnevnog evanđelja „Budni budite!“, napomenuvši kako je potrebno događaje razumom prosuđivati, a ne se samo prikloniti općeprisutnom načinu razmišljanja koji linijom manjeg otpora prihvaća negiranje temeljnih prirodnih i moralnih zakona. Potrebno je uvijek težiti Istini, unatoč sveprisutnim nastojanjima njezinoga „prilagođavanja“ raznim interesnim skupinama ili načinima razmišljanja. Biskup je zahvalio misionarima što su kroz tjedan dana intenzivno radili nastojeći potaknuti ljude u toj sredini na življenje kršćanskog života i na povratak Bogu i Crkvi, a okupljenim vjernicima je poželio da im te netom održane misije budu uspješan trag za obraćenje.

Misije su se u pulskom samostanu sv. Antuna Padovanskog održale od 22. do 29. studenog pod geslom “Danas mi je boraviti u tvojoj kući”. To je pastoralni projekt u organizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, održan po peti put do sada, za čijeg se je trajanja ovog puta desetak franjevaca misionara, svećenika i bogoslova, približilo ljudima grada Pule u različitim segmentima svakodnevnog života: posjetom bolnicama, školama, domovima za starije i nemoćne, zatvoru i drugim institucijama i ustanovama, ali i susretima po obiteljima, susretima sa djecom i mladima u župi te druženjem sa svim grupama i aktivnim članovima župe. Osim toga u crkvi sv. Antuna Padovanskog svakodnevno su se održavali razni duhovno-molitveni sadržaji i pobožnosti, te večernji programi uz svjedočanstva, glazbu i prigodne igrokaze. Misionari su tijekom trajanja misija gostovali na regionalnim i lokalnim radio i tv postajama, te dobili prostor u lokalnom dnevnom tisku.

Misije se održavaju u duhu svetog Franje Asiškog koji je želio obnoviti Crkvu, ali i duhu pape Franje koji na neki novi način također obnavlja Crkvu napominjući da je svakome od nas potrebna duhovna obnova uz obraćenje i rast u vjeri. Na ovim je misijama sudjelovao veći broj misionara čiji rad koordinira fra Ivan Matić, voditelj kuće Tabor u Samoboru. Misionari su franjevački svećenici koji su na raznim službama u samostanima provincije.
Na početku misija, u nedjelju 22. studenog, misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan i tom je prigodom predvodio i obred blagoslova misionara.

(www.biskupija-porecko-pulska.hr

FPM-Pula.

Misa na završetku Franjevačkih pučkih misija

Emisija Zapadna strana

Misa na početku Franjevačkih pučkih misija