U potresu oštećen i Franjevački samostan s crkvom Sv. Franje na Kaptolu

Potres koji je u nedjelju 22. ožujka ujutro pogodio Zagreb teško je oštetio mnoge sakralne objekte, a među njima i Franjevački samostan s crkvom Sv. Franje na Kaptolu, mjesto na kojem je prema predaji boravio Svetac iz Asiza. Brzom reakcijom provincijalnog ministra fra Ilije Vrdoljaka zbrinuto je svih pedesetak braće franjevaca i časnih sestara u okolne samostanske kuće.

Najbrojnija samostanska zajednica, ona bogoslovska, preseljena je na privremenu adresu u Kuću susreta Tabor u Samoboru, kako bi zajedno poštivali daljnje odredbe u vezi virusa COVID-19, kao i izvršavali sve zahtjeve teološkog studija do kraja akademske godine. Trideset franjevačkih bogoslova sa svojim odgojiteljem fra Krunoslavom Kocijanom polako se privikavaju na novonastale okolnosti. Isto tako u vrijeme ratnih zbivanja početkom 90-ih godina Tabor je služio kao utočište franjevačkim bogoslovima iz provincije Bosne Srebrene.

“Zahvaljujemo Bogu što nitko od braće franjevaca i redovnica koji u samostanu žive nisu nastradali na bilo koji način. U crkvi u to vrijeme nije bilo nikoga zbog trenutačnih odredbi, te je tako izbjegnuta svaka ljudska žrtva ili fizička povreda bilo koje osobe”, poručili su kaptolski franjevci.

Na crkvi i samostanu, iznutra i izvana, velika su oštećenja. Toranj crkve ima napukline i zbog statičke nesigurnosti prijeti da se ne sruši na samostan i crkvu, čija je statika jednako nesigurna. Zbog svega toga, preporuka je nadležnih vlasti da se u samostanu ne stanuje dok se ne sanira dovoljno za obitavanje u njemu.

(IKA)

Crkva sv. Franje na Kaptolu