Proslava Gospe od Anđela u Trogiru

Najveća trogirska župa i ove je godine svečanim slavljima proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice Gospe od Anđela. Kako je ovo iznimno važna godina u kojoj župa obilježava 800 godina od osnutka prvoga franjevačkog samostana u Hrvatskoj, ujedno i prvoga franjevačkog samostana koji je sv. Franjo osnovao van Italije te godina u kojoj gradi svoju novu crkvu i pastoralni centar Sv. Ivana Pavla II., ovogodišnje slavlje je bilo iznimno svečano. Vjernici su se za blagdan pripremali trodnevicom, pod geslom „Neka mi bude po Riječi Tvojoj”, koju je svaku večer predvodio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru. Svake večeri molila se krunica, slavila misa te je bilo klanjanje pred Presvetim. Sve tri večeri pripremu pjesmom obogatio je glazbeni sastav Molitvene zajednice. Fra Ivan je u homilijama naglasak stavio na Mariju, onu koja se bezrezervno predala Božjoj volji i Božjem naumu te imala povjerenja u Božju Providnost u svakom trenutku svog života te na važnost Božje blizine u našim životima. „Čovjek koji doživi Božje milosrđe i Njegovu ljubav, on doista postaje sretan, postaje čovjek Radosne vijesti, ne može nego pjevati hvalospjeve i svoj vlastiti Veliča, jer tada čovjek ulazi u dubine Božjeg identiteta, da je On sam ljubav i samo milosrđe”, istaknuo je fra Ivan.
Na sam blagdan, 2. kolovoza, središnje slavlje započelo je procesijom ulicama župe u kojoj su Gospin kip nosile članice Molitvene zajednice župe Gospe od Anđela. Koncelebrirano misno slavlje, uz župnika don Stipana Bodrožića, dekana Trogirskoga dekanata don Vinka Sanadera i ostalih svećenika dekanata i nadbiskupije, također je predvodio fra Ivan Matić. Fra Ivan je u homiliji istaknuo kako „u Mariji vidimo da se dogodilo utjelovljenje Sina Božjega, a ono se nastavlja u Crkvi i po Crkvi. U ovom našem zajedništvu događa se isto otajstvo Riječi Božje koje postaje Tijelo. Sv. Franjo bio je duboko svjestan da je naš Gospodin uzeo tijelo i da nam je u utrobi Blažene Djevice Marije postao bratom te je tako postao nama sličan u svemu osim u grijehu, jer je rođen od Bezgrešne kao Spasitelj.”
Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem maestrice Urse Ljuban. Na kraju mise župnik je zahvalio svim vjernicima na dolasku i fra Ivanu na odazivu te i poticajnim riječima koje je uputio svim okupljenima. Također je izvijestio sve župljane i njihove goste kako će župa ovaj veliki jubilej otvaranja prvoga franjevačkog samostana na mjestu današnje župne crkve obilježiti na dva načina: u listopadu se organizira međunarodni simpozij o toj važnoj obljetnici, a za vrijeme simpozija se u dvorištu planira postaviti i kip sv. Franje u prirodnoj veličini što će još više pridonijeti štovanju tog sveca u Trogiru.

(IKA)