PREMINUO PAPA EMERITUS BENEDIKT XVI.

Papa emeritus Benedikt XVI. preminuo je u subotu 31. prosinca u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

„S tugom vas obavještavam da je papa emeritus Benedikt XVI. preminuo danas u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu”, navodi se u izjavi ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice Mattea Brunija. „Više informacija slijedi čim bude moguće“, dodao je.

Od ponedjeljka ujutro 2. siječnja 2023. tijelo pape emeritusa Benedikta XVI. bit će u bazilici Svetog Petra u Vatikanu kako bi se vjernici mogli oprostiti, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Pogreb Benedikta XVI., prema riječima ravnatelja Brunija, trebao bi biti u četvrtak 5. siječnja 2023. u 9:30 na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Obred će predvoditi Sveti Otac, a papa emeritus Benedikt XVI. tražio je da sve bude obilježeno jednostavnošću.

Bruni je također objavio da je Benedikt XVI. primio bolesničko pomazanje prošle srijede na kraju mise u samostanu i u prisutnosti Memores Domini koji su mu svakodnevno pomagali godinama.

(IKA)