Informativni bilten Kuće susreta Tabor

Dragi prijatelji Tabora, Gospodin vam dao svoj mir!

Ovo milosno vrijeme u Godini Milosrđa vrijeme je u kojem smo pozvani slaviti Božje milosrđe na osobit način po sakramentu pomirenja. Ono što je doista velika milost za sve vjernike u ovoj Godini milosrđa jest mogućnost zadobivanja potpunog oprosta. Što to znači? Svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida naše zajedništvo s Bogom i lišava nas vječnog života. Oproštenje od vječne kazne ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom, po sakramentu ispovijedi. Pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem. Oprost je dakle otpuštenje vremenite kazne za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi. Valja naglasiti kako ove dvije kazne nisu Božja osveta, već posljedica same naravi grijeha.

Za primanje potpunog oprosta koji se može dobiti jednom u danu potrebno je:

  • Sakramentalna ispovijed – može biti i do dva tjedna prije nego se želi primiti oprost.
  • Euharistijska pričest – na dan kada se želi primiti oprost.
  • Molitva na nakanu Svetog Oca pape – Vjerovanje, Oče naš i pobožan zaziv Blaženoj Djevici Mariji, na dan kada se želi primiti oprost. Uz ove molitve potrebno je izmoliti i jednu molitvu po nakani sv. Oca Pape (nije propisano koju, svatko može izmoliti molitvu po osobnom nahođenju, ali je treba moliti na nakanu Sv. Oca)

Isto tako važno je izvršiti djelo naznačeno za potpuni oprost: sudjelovati u događanjima u Godini milosrđa osobno, ili, u nemogućnosti, putem javnih sredstava priopćavanja; pohoditi jubilejske crkve i proći kroz Sveta vrata milosrđa (koja su na području vaše biskupije) i tamo izmoliti propisane molitve. Bolesnici, stari i osamljeni pozvani su prikazati svoje trpljenje, nemoć i samoću iz ljubavi prema Bogu, te se kod kuće ili na svojoj bolesničkoj postelji pomoliti; također se jubilarni oprost – prema odredbi pape Franje – može postići i ako se osobno, iz prve ruke, učini jedno ili više tjelesnih djela milosrđa (1. gladna nahraniti; 2. žedna napojiti; 3. siromašna odjenuti; 4. putnika primiti; 5. bolesna i utamničena pohoditi; 6. zarobljenike i prognanike (izbjeglice) pomagati; 7. mrtva pokopati) ili duhovnih djela milosrđa (1. dvoumna savjetovati; 2. neuka poučiti; 3. grješnika pokarati; 4. žalosna i nevoljna utješiti; 5. uvredu oprostiti; 6. nepravdu strpljivo podnositi; 7. za žive i mrtve Boga moliti).

Neka vas u ovoj godini milosti prati Božji blagoslov i mir!

fra Ivan Matić