FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE U KNINU

U nedjelju 26. ožujka krenula su devetorica manje braće iz Zagreba put grada Knina, grad kralja Zvonimira. Ovaj mali gradić, koji je za Hrvatsku od velikoga značenja i ponosa, pripremao se za svoje pučke misije koje su se održale od 26. ožujka do 2. travnja 2017. u Župi sv. Ante Padovanskog, pod geslom „Danas mi je boraviti u tvojoj kući“. Geslo je standardno za misije, ali ima svoj duboko značenje. Grad otvara svoju „kuću“ i pušta misionare koji donose radosnu vijest evanđelja. Misionari, praćeni molitvama sa svih strana naše lijepe Hrvatske, donose živu riječ i živoga Gospodina Isusa Krista svakome srcu u gradu. Isto tako s Gospodinom govore „Danas nam je boraviti u vašemu gradu i vašoj kući“.

Prije nego započnemo s programom treba istaknuti da su ove misije mali jubilej, naime ovo su desete franjevačke pučke misije Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda pod vodstvom fra Ivana Matića. Na ovim desetim misijama su sudjelovala slijedeća braća: fra Ivan Matić, fra Goran Malenica, fra Mate Bašić, fra Ivan Vladić, fra Mislav Lukačević, fra Ivan Bogati, fra Luka Banović, fra Marko Ćosić, fra Ivan Ivanković, a od 30. ožujka fra Sandro Tomašević i fra Damir Pavić, franjevac provincije Bosne Srebrene. Gvardijan fra Marko Duran i ostali franjevci u Kninu dočekali su nas srdačno kao braću otvorenih ruku.

Kao što je Isus rekao „Idite po svem svijetu i navješćujte Evanđelje“ (Mk 16,15), te kako je Franjo rekao svojoj braći da idu po dvojica i šire radosnu Vijest i mi smo pošli u grad Knin. Krenuli smo iz male crkve sv. Ante prema novosagrađenoj velikoj crkvi koja je posvećena Gospi i nosi naslov „Crkva Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta“. Crkva je uistinu uz sve svoje bogate znamenitosti, ponos gradu, jer malo koji grad se može pohvaliti tako lijepom crkvom. Misije su započele u nedjelju 26. ožujka 2017. godine svečanom misom u 19:00 sati koju je predvodio mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski. Biskup je nakon poticajne propovijedi, molio i blagoslovio misionare, te je svakome podijelio simbolički znak križa „tau“ i dao poslanje za početak Misija.

Svakoga dana u 8:30 program je započinjao jutarnjom molitvom u crkvi pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom u novoj crkvi. Svakoga dana nakon molitve Presveti je ostalo izložen do dvanaest sati kada bi se zajednički s narodom pred Presvetim molio srednji čas. Od 9:00 do 12:00 u crkvi bi bili na raspolaganju svećenici za ispovijed ili duhovni razgovor. Bogoslovi bi nakon molitve izišli iz crkve i zaputili se na svoje službe. Tako su prvoga dana po dvojica krenuli u osnovne i srednje škole. U školi su bili gosti i samo bi se razredi izmjenjivali, tako da su na kraju mogli upoznati sve razrede. S pjesmom i gitarom uz druženje govorili su o Misijama, o sv. Franji i o svom franjevačkom pozivu. Nakon susreta vraćali bi se u crkvu na molitvu za grad Knin. Poslijepodnevni program započinjao je u 15:00 sa susretima, a svećenici su odlazili u crkvu radi ispovjedi. Drugi dio misionara je nastavio obilaziti škole i razgovarati s djecom i mladima. Nastavak programa u crkvi je bio u 18:00 uz navještaj o temi dana. Pola sata kasnije bi se molila krunica, a nakon krunica u 19:00 sveta misa kao vrhunac dana. Nakon svete mise misionari bi se raspršili po obiteljima u kojima bi jedni druge upoznavali, što kroz svjedočanstvo, što kroz razgovor. Nakon večere misionari bi se našli opet zajedno te razmjenili svoja iskustva i pripremili program za sutrašnji dan.

Drugi dan tj. 28. ožujka je imao isti raspored ali je nosio nova iskustva susreta po obiteljima. Trećega dana u srijedu nakon jutarnje molitve kao misionari posjetili smo Gradsku upravu Grada Knina, gdje nas je dočekao gradonačelnik Nikola Blažević sa suradnicima, te kroz neformalan, ugodan razgovor upoznali situaciju u gradu Kninu s kojima se susreću građani. Nakon uprave otišli smo u udrugu Bartolomej, koja prima šezdesetak djece s poteškoćama u razvoju. U njihovim osmjesima vidjela se radost i veselje zbog susreta s misionarima. Nakon poslije podnevnih posjeta školama i nakon svete mise, u prepunoj crkvi imali smo priliku gledati predstavu pod nazivom „Muka Gospodina našega Isusa Krista“, koju su igrali amaterski glumci grada Knina. Nakon emotivnoga prikaza popraćeni su velikim pljeskom od domaće publike. Nastavilo se druženje s župljanima.

U četvrtak su misionari uz školu posjetili i kninsku bolnicu, gdje su uz razgovor i pjesmu susreli bolesnike, medicinsko osoblje te naše branitelje na njihovom odjelu. Nakon mise slijedilo je klanjanje Presvetome Sakramentu.

Petak je bio dan susreta s krizmenicima, a navečer s narodom u crkvi pobožnost križnoga puta. Navečer nakon svete mise su na programu bila svjedočanstva braće: fra Mate Bašića, fra Ivana Ivankovića i fra Luke Banovića. Oni su posvjedočili svoj život i svoj poziv pred punom crkvom, svaki je posvjedočio kako je Bog bio velik u njihovome životu i kako ih je svakoga na osoban način vodio. Te večeri bio je susret i s članovima Franjevačkog svjetovnog reda.

Subota je bila predviđena za susrete s mladima, do podne s brojnim ministrantima, a poslijepodne s Franjevčkom mladeži. Uvečer poslije svete mise održana je velika procesija s Gospinim pralikom oko crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta s brojnim pukom, a na kraju procesije molila se posvetna molitva Blaženoj Djevici Mariji.

Franjevačke pučke misije u Kninu zaključene su svečanom svetom misom u nedjelju, 2. travnja, u 11:00 sati. Svetu misu je predslavio provincijal fra Joško Kodžoman. Na kraju mise gvardijan i provincijal su zahvalili misionarima na dolasku i samim misijama, a u ime misionara riječi zahvale svima uputio je fra Ivan Matić. Na kraju svete mise provincijal fra Joško je pozvao sve vjernike da oni sada nastave misije u svojim obiteljima i na svim drugim mjestima gdje žive i rade te im podijelio blagoslov i poslanje.

fra Mislav Lukačević