SVETA KLARA ASIŠKA

Sveta Klara Asiška rođena je 1193. godine u bogatoj Asiškoj obitelji Offreduccio. Presudan trenutak u njezinu životu bio je susret sa svetim Franjom Asiškim. Njegovo poticanje i pozivanje na ljubav prema siromašnom i raspetom Kristu, na vjernost i povratak evanđelju, njegova gorljiva ljubav prema Bogočovjeku Isusu Kristu, njegov život u krajnjem siromaštvu i nesigurnosti, sve je to poticalo Klaru na razmišljanje. Toliko su se taj čovjek i njegovi sljedbenici razlikovali od ostalih do tada postojećih redovnika. Program što ga je on živio toliko je oduševio Klaru da je odlučila korjenito promijeniti svoj život. Donijela je odluku pridružiti se Franji i njegovu bratstvu. Najvažniji dan u njenom životu bio je blagdan Cvjetnice 1211. godine. Toga je dana Klara napustila obiteljsku kuću da bi se posvetila Bogu, po primjeru svog suvremenika svetog Franje Asiškoga.

Klara je, pobjegavši od kuće, došla u crkvicu svete Marije Anđeoske, u kojoj joj je Franjo, u znak odricanja od svijeta, odrezao kosu te je zaodjenuo u priprostim franjevačkim habitom. Toga je dana započela velika Klarina avantura. Nakon kratkog vremena, po Franjinu savjetu, Klara se zatvorila u klauzuru samostana svetog Damjana, gdje je, zajedno s pridošlim sestrama, provodila strogi pokornički život, u siromaštvu i jednostavnosti. Tako je, uz Franjinu pomoć i savjete, Klara suutemeljila Drugi franjevački Red, Red siromašnih sestara, koje su kasnije prozvane klarisama. Klara je ondje ostala u razmatranju i služenju sve do svoje smrti 1253., u 60. godini života.

Klara Asiška proglašena je svetom dvije godine nakon svoje smrti. 1958. papa Pio XII. proglasio ju je “zaštitnicom televizije”, zbog posebne vizije koju je imala jedne badnje večeri.

(www.ofmconv.hr)

Blagoslov sv. Klare Asiške

KlaraU ime Oca i Sina i Duha Svetoga (usp. Mt 28,19).
 Neka vas blagoslovi Gospodin i neka vas čuva,
neka vam pokaže lice svoje i milostiv vam bude,
neka pogled svoj svrati na vas i mir dadne (usp. Br 6,24–26) vama, sestrama i kćerima mojim, i svima ostalima koje dođu i ostanu u našoj zajednici, i ostalima i sadašnjim i budućim u svim drugim samostanima siromašnih gospođa koje ustraju do svršetka.

Ja Klara, službenica Kristova, biljčica preblaženoga našeg oca svetog Franje, sestra i majka vaša i ostalih siromašnih sestara, mada nedostojna, molim Gospodina našega Isusa Krista po Njegovu milosrđu, po zagovoru njegove presvete majke svete Marije, blaženoga Mihaela arkanđela, svih svetih anđela Božjih, blaženoga našeg oca Franje i svih svetaca i svetica, da vam sam nebeski Otac dadne i potvrdi ovaj svoj presveti blagoslov na nebu i na zemlji (usp. Post 27,28): na zemlji umnažajući vas u svojoj milosti i krepostima svojim među svojim slugama i službenicama u svojoj vojujućoj Crkvi; a na nebu uzdižući vas i proslavljujući među svojim svecima i sveticama u slavnoj Crkvi.

Blagoslivljam vas za svojega života i nakon svoje smrti, koliko mogu i više nego što mogu, svim blagoslovima kojima je Otac milosrđa (usp. 2 Kor 1,3) blagoslovio i blagoslovit će sinove i kćeri na nebu (usp. Ef 1,3) i na zemlji, i kojima su duhovni otac i majka blagoslovili i blagoslov će svoje duhovne sinove i kćeri. Amen.

Budite uvijek ljubiteljice Boga, svojih duša i svih svojih sestara. I uvijek se brinite da opslužujete što Gospodinu obećaste.

Gospodin s vama bio uvijek, a sada vi uvijek budite s njime. Amen.