PROSLAVA 25. OBLJETNICE TABORA

Na svetkovinu Preobraženja Gospodinova, u subotu 6. kolovoza 2022. proslavljena je 25. obljetnica Kuće susreta Tabor u Samoboru. Svečanu euharistiju toga dana u 18.30 sati predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. U koncelebraciji su bili fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Željko Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana u Samoboru, fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor i drugi svećenici koji su se pridružili slavlju srebrnog jubileja Tabora. Svetu misu su pjesmom animirali poslužitelji Tabora u pratnji Davora Terzića i Luke Balvana.

U svojoj propovijedi biskup Roko Glasnović je zahvalio Bogu za 25. obljetnicu Tabora i nadahnutim riječima približio i sam značaj svetkovine Preobraženja Gospodinova: „Upravo na taj dan Preobraženja, Isus je preobrazio narav što ju je od Adama primio: prekrio ju je svojim sjajem i tako je pobožanstvenio. Tabor je Božje mjesto, sveti prostor. Preobraženje je preobrazba, označava ‘pretvaranje u nešto drugo’. I mi se želimo preobraziti. Kakve maske nosimo i kakvu preobrazbu očekujemo? Preobraženje Gospodinovo našlo je svoju aktualizaciju u liturgiji Crkve, i tu se događa ta promjena. Koji su simboli Božje prisutnosti? – Gora, oblak, svjetlo, glas, strah. Dok se Isus molio na gori, izgled lica mu se mijenjao, kao i mnogim svecima“, rekao je propovjednik. Zatim je povezao tu stvarnost s Kućom susreta Tabor: „Kako je bilo na Taboru, kako je bilo kroz ovih 25 godina ovdje na Taboru? Lijepo, milosno, no važno je vratiti se u život i vratiti se svom poslanju, slušati Isusa koji će nas poučiti. Preobraženje je izuzetno važno za sve nas, to je obnavljanje pameti da mognemo razabirati što je Bogu milo, savršeno. I u najtamnijoj noći Isus nam je svjetlo; zato se popnimo s Isusom na goru Tabor i dopustimo da nas iznutra dotakne Isusovo svjetlo.

Na kraju svete mise fra Ivan Matić je zahvalio svima koji su sudjelovali u slavlju, a na poseban način dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću i provincijalu fra Milanu Krišti. Posebna se radost osjetila u Taboru na samom završetku mise, kad je pročitan svečani blagoslov pape Franje poslan iz Vatikana, a povodom 25. obljetnice Kuće susreta Tabor. Svetu misu je uživo prenosila Laudato TV, pa su i na taj način mnogi vjernici iz domovine i svijeta mogli biti dionici ovoga jubilarnog slavlja.

Sama proslava 25. obljetnice Tabora dogodila se u sklopu slavljeničkog seminara, koji je počeo u četvrtak 4. kolovoza i trajao do nedjelje 7. kolovoza 2022. Seminar je održan pod geslom: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!“ Tih dana su u Tabor stigli i mnogi koji su se pridružili slavlju, zajedno sa svima onima koji su bili sudionici slavljeničkog seminara.  

Kroz dane seminara fra Ivan Matić je prigodnim katehezama približio sudionicima otajstvo Isusova preobraženja na gori Tabor, a isto tako je u sklopu proslave 25. obljetnice predstavio rad ove Kuće kroz njezinu povijest. Pritom je naglasio kako je Kuća susreta Tabor od samih svojih početaka, kad je fra Zvjezdan Linić započeo svoj pastoralni rad, pa sve do ovih naših dana, doista bila jedna duhovna oaza u našem narodu, milosno mjesto susreta Boga i čovjeka, mjesto molitve i sabranosti, mjesto pomirenja i utjehe, mjesto slavljenja Boga i istinskog zajedništva.

Tijekom seminara svaki je trenutak bio ispunjen radošću i zajedništvom u molitvi i pjesmi, kroz sakramentalna slavlja svete ispovijedi, euharistije i bolesničkog pomazanja. Svake večeri bila je i molitva pred Presvetim i zahvala Bogu za sve milosti i darove koje nam neprestano daje: zahvala za tolika ozdravljenja i oslobođenja, za neizmjernu Božju ljubav i milosrđe koje su toliki doživjeli kroz sve ove godine u Taboru. Jednako tako, u čast Blaženoj Djevici Mariji posebno je svečano bilo i na procesiji s likom Gospe Fatimske: u molitvi krunice i pjesmi u perivoju Tabora mogla se upravo osjetiti velika zahvalnost svih sudionika. Taj dio slavlja završio je dirljivom zahvalnom molitvom Majci Božjoj za 25 godina Tabora ispred glavnog ulaza Kuće susreta Tabor, a potom i svečanom posvetom njezinu Bezgrešnom Srcu.

Na završetku seminara, u nedjelju 7. kolovoza, nekoliko poslužitelja u Taboru posvjedočilo je što njima znači Tabor te su i na taj način – svojim osobnim svjedočanstvom – htjeli zahvaliti Gospodinu za lijepu obljetnicu ovoga milosnog mjesta.

Seminar je završio svečanom zahvalnom svetom misom u čast Gospodinu za predivne dane proslave srebrnog jubileja Kuće susreta Tabor.

Proslava 25. obljetnice Tabora