Završile Franjevačke pučke misije u Dubrovniku

Poslanjem svih vjernika da nakon sudjelovanja u Franjevačkim pučkim misijama i oni nastave navješćivati Božju ljubav prema svim ljudima, završene su u petak, 29. siječnja u crkvi Male braće u Dubrovniku višednevne Franjevačke pučke misije. Ovo je pri put da su ovakve misije održane u Dubrovniku, a njima se željela vjernicima ponuditi temeljita duhovna obnova prije proslave jubileja 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha, zaštitnika grada i biskupije. 
Susret u dupke punoj crkvi Male braće započeo je pokorničkim slavljem koje je predvodio koordinator misija fra Ivan Matić. On je u prigodom nagovoru naglasio veličinu Božjeg milosrđa i ljubavi prema svakom čovjeku te tako potaknuo vjernike na pojedinačnu ispovijed odnosno njihovo osobno pomirenje s Bogom. Na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja bilo je više svećenika, a ispovijedao je i dubrovački biskup Mate Uzinić. Franjevački bogoslovi duhovnim pjesmama su animirali pokorničko bogoslužje nakon kojeg se molila pobožnost krunice. 
Euharistijsko slavlje u koncelebraciji petnaestak svećenika, među kojima su bili i župnici gradskih župa u kojima su franjevci misionari boravili, predvodio je biskup Uzinić. Svi sudionici slavlja, koji su ispunili uvjete, mogli su primiti i jubilejski oprost. 
Biskup Uzinić je u propovijedi vjernicima predočio kako su pristupanjem sakramentu Pomirenja zapravo prekinuli spiralu zla koja se uvijek nastoji širiti, ali i da je još važnije od toga što su se otvorili Božjem djelovanju, djelovanju dobra. 
Tumačeći prvo čitanje o preljubu kralja Davida sa ženom Urije Hetita biskup je ukazao na tom primjeru put zla odnosno kako je David dopustio da sjeme zla bude u njega zasijano, da raste i razvija se. A sve je počelo gotovo bezazleno, običnom dokolicom, dosadom, neispunjavanjem svojih obveza. Onda je posijano sjeme zla, koje je prešlo u požudu, pa u preljub i na kraju se pretvorilo čak i u ubojstvo. Ali to nije kraj, dodao je biskup, jer se David na kraju susreo s Božjim milosrđem koje ga je obnovilo i omogućilo mu da bude onakav kralj kakvim ga je Bog želio. 
Ove misije su, između ostalog, imale zadatak da zaustave u nama rast sjemena zla, koje se razvija i na drugim područjima ljudskog života po gotovo istom principu, kazao je biskup. A pristupanje sakramentu pomirenja je tome pridonijelo.
Na temelju evanđeoskog ulomka dubrovački biskup je govorio o važnosti sijanja dobra što je čak važnije od prekidanja spirale zla. Obraćajući se franjevcima misionarima kazao je da je njihova prisutnost u gradu i župnim zajednicama bila propovijed, sijanje sjemena Božjeg kraljevstva. A puno važnije od toga bilo je i da su vjernici svojim dolaskom i sudjelovanjem činili sebe ‘plodnim tlom’ na koje je mogla pasti Riječ Božja. Ostalo će napraviti Bog. 
Ako prekinemo rast sjemena zla i dopustimo dobrom sjemenu da bude posijano u naše duše, uz svakodnevni trud i rast na sebi, to dobro sjeme može rasti i donijeti dobre plodove za nas, naše obitelji, naš Grad i biskupiju, poručio je biskup.  
Biskup je također zahvalio franjevcima koji su predvodili misije i župama koje su ih primile. 
Koordinator Matić na kraju je također izrekao riječi zahvale svim školama, grupama, udrugama, institucijama i obiteljima koje su ih po župama primale, kao i vjernicima koji su ih na ulicama radosno susretali i pozdravljali.  
Tema Franjevačkih pučkih misija, koje su se u Dubrovniku održavale od 24. do 29. siječnja, bila je: “Danas mi je boraviti u tvojoj kući”. Franjevci misionari boravili su u župama: Gradska župa (katedrala), župa sv. Petra-Boninovo, župa sv. Mihajla-Lapad i župa sv. Križa-Gruž. Voditelji misija bili su, uz fra Ivana Matića, fra Igor Andrijević, fra Diego Deklić i fra Goran Malenica, a sudjelovali su i franjevački bogoslovi: fra Ivan Nikolić, fra Leopold Palić, fra Gabriel Bošnjak, fra Darko Grmača i fra David Sedlar.

(www.dubrovacka-biskupija.hr)

FPM FPM FPM FPM Franjevacke_kraj_02 FPM