Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje

Papa Franjo sazvao je Biskupsku sinodu koja će se u cijeloj Crkvi odvijati od 2021. do 2023. godine pod nazivom “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje”, a njezin će se prvi dio odvijati na biskupijskim razinama te je, nakon službenoga otvaranja Sinode u Rimu 10. listopada 2021., predviđeno otvaranje u svakoj pojedinoj biskupiji. To je prva faza XVI. redovite opće skupštine Biskupske sinode koja će zasjedati u Rimu 2023. godine.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji otvaranje će se proslaviti u nedjelju 17. listopada 2021. godine euharistijskim slavljem koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u župi Uzvišenja Svetoga Križa u Dugome Selu, s početkom u 11 sati. Na tome će slavlju, uz vjernički puk, biti i određeni broj članova naše Druge sinode kojima bude bilo moguće priključiti se tom Slavlju.

Na poveznicama u nastavku možete pronaći materijale koje je pripremilo Tajništvo Sinode, uključujući i Prijedlog za liturgijsko slavlje otvaranja Sinode u mjesnim crkvama.

1. MOLITVA ZA SINODU

2. PRIPREMNI DOKUMENT: ZA SINODALNU CRKVU: ZAJEDNIŠTVO, SUDJELOVANJE I POSLANJE

3. SLUŽBENI PRIRUČNIK ZA SLUŠANJE I RAZLUČIVANJE U MJESNIM CRKVAMA (2021. – 2022.)

4. PRIJEDLOZI ZA LITURGIJSKO SLAVLJE OTVARANJA SINODE U MJESNIM CRKVAMA, 17. LISTOPADA 2021.

(www.zg-nadbiskupija.hr)