Poruka pape Franje hrvatskim obiteljima

Preuzvšeni gospodin
Mons. Ivan Devčić
Riječki nadbiskup metropolit

 

Preuzvišeni gospodine,
u prigodi slavlja Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, Vrhovni Svećenik se duhovno ujedinjuje u molitvi sa svima koji će se susresti na tome događaju u Marijanskome svetištu na Trsatu.
Petrov Nasljednik, kao Pastir sveopće Crkve, neumorno naviješta kako je uloga kršćanske obitelji, nekoć i sada, da snagom sakramenta Svete Ženidbe naviješta svijetu Božju ljubav i blizinu. Polazeći od ovoga navještaja rada se životvorna obitelj, koja žar ljubavi polaže u središte svojega duhovnoga i ljudskoga djelovanja. Ako je, kako reče sveti Irenej, “Gloria Dei vivens homo – Slava Božja živi čovjek* (Adv, Haer., IV, 20, 7), tako je i svaka obitelj, koja s milošću Božjom u potpunosti živi svoj poziv i poslanje, ona koja daje slavu svemogućem Bogu (usp. Pismo Pape Franje obiteljima).
Vaš je Susret poput jedne uvertire predstojećim znakovitim događajima za život Crkve; Svjetski Susret obitelji u Philadelphiji i Sinoda Biskupa. Molimo stoga zajedno da, preko ovih događaja, Crkva pronađe prikladan put rasuđivanja i prihvaćanja onih pastoralnih sredstava koja će pomoći obiteljima suočiti se s izazovima našega vremena, u svjetlu i snazi Evanđelja.
Njegova Svetost žarko želi da hrvatski katolici, u potpunoj vjernosti Kristu i Crkvi, budu odvažni svjedoci velikoga dostojanstva i životne važnosti obitelji, zalažući se neprestano za njezin rast i razvoj na svim poljima društvenoga života,
Zazivajući na sve trajni zagovor Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa, Vrhovni Svećenik traži da ustrajete u molitvi za Njegovo služenje sveopćoj Crkvi, te rado udjeljuje poseban Apostolski Blagoslov predsjedatelju euharistijskog slavlja Uzoritom Kardinalu Josipu Bozaniću, Vama, Preuzvišeni, braći biskupima, kleru, okupljenim obiteljima, kao i svemu narodu Božjemu ljubljene Crkve u Hrvata.
U svoje se ime također pridružujem molitvama te Vas, uz osobito poštovanje, srdačno pozdravljam.
U Kristu Gospodinu odani
+ Pietro Kardinal Parolin, 
Državni tajnik Njegove Svetosti

(IKA)