Pismo zahvale papi Franji

Redovnice, redovnici i Bogu posvećeni laici okupljeni na središnjoj proslavi Godine posvećenog života u svetištu Majke Božje Bistričke, 14. ožujka 2015.

 

 

 

 

Dragi papa Franjo, zahvalni za dar Božjeg poziva i poslanja u ovom svijetu i vremenu, kao i za dar utemeljitelja i utemeljiteljica naših Družbi i redovničkih zajednica koji su nam trajno nadahnuće u autentičnom nasljedovanju Isusa Krista, mi, redovnice i redovnici i Bogu posvećeni laici u zajedništvu sa svojim pastirima, okupljeni na središnjoj proslavi Godine posvećenog života u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, zahvaljujemo Vam za Vašu poruku i Vaš očinski blagoslov. 
Zajedničkim okupljanjem u Godini posvećenog života pod okriljem blažene Djevice Marije, Majke Božje Bistričke, sa zahvalnošću smo se prisjetili svoje slavne prošlost, koja je na ovim našim prostorima bila bremenita velikim izazovima za život u ustrajnom svjedočenju evanđeoskih savjeta. Zahvaljujući, međutim, svijetlim primjerima mnogih osoba, od kojih posebno ističemo kardinala bl. Alojzija Stepinca, koji je upravo na ovom mjestu 3. listopada 1998. proglašen blaženim, kao i mnogih redovnika i redovnica i Bogu posvećenih laika, uspjeli smo, u zgodno i nezgodno vrijeme, sačuvati svoju vjernost Crkvi, ljubav i poštovanje prema Rimskom Prvosvećeniku i ustrajnost u življenju vlastite karizme i vlastitoga poslanja. Ovo okupljanje i naše zajedništvo poticaj nam je da s nadom i radošću gledamo u budućnost, koja je ujedno i nova mogućnost našeg zajedničkog hoda za Isusom i svjedočenja njegove Radosne vijesti. Vodeći računa o posebnostima vremenu u kojemu živimo, kao i zadaćama koje to vrijeme stavlja pred nas, želimo i dalje pomno osluškivati poticaje Duha Svetoga, kako bismo, u skladu s Vašim željama, vjerni vlastitim karizmama mogli živjeti svoju posvećenu sadašnjost s novim zanosom i ljubavlju za Kristu na Božju slavu i dobro bližnjih. 
Sveti Oče! Uz zahvalu za Vaše riječi ohrabrenja, rado Vam izražavamo svoju odanost dok Vam ponovno obećavamo svoju ustrajnu molitvu za Vaše služenje sveopćoj Crkvi. U molitvi za Vas i s Vama, pozdravljamo Vas sinovskim poštovanjem i odanošću.

U ime okupljenih:

mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za UPŽ

fra Jure Šarčević, OFM Cap., provincijal i predsjednik HKVRPP-a

kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit

 

(IKA)