Papa Franjo: Crkva traži da obitelj bude cijenjena, vrednovana i zaštićena

Trebamo se čvrsto uvjereni zauzeti u podupiranju obitelji – jedna je od snažnih misli u govoru koji je papa Franjo održao 14. studenog, tijekom posjeta talijanskom predsjedniku Giorgiju Napolitanu. Sveti je Otac, među ostalim, istaknuo važnost suradnje između Crkve i Države, prisjetio se svojih talijanskih korijena, te izrazio nadu da će ta zemlja ponovno pronaći „kreativnost i slogu“, koje su potrebne za njezin razvoj.

Ovo je znak prijateljstva koji potvrđuje izvrsne uzajamne odnose između Italije i Svete Stolice – tim je riječima papa Franjo sažeo smisao svojega posjeta talijanskom Predsjedniku. Obrativši se pak izravno predsjedniku Napolitanu spomenuo se njegovih brojnih gestâ pozornosti prema njemu, kao i prema Benediktu XVI. U ovom trenutku – rekao je Papa – svojemu prethodniku želim uputiti naše misli i našu naklonost.

Spomenuvši se potom svojih talijanskih korijena, Sveti je Otac rekao da u prigodi toga posjeta mjestu koje je prepuno simbola i povijesti, u mislima želi pokucati na vrata svakog stanovnika zemlje u kojoj se nalaze korijeni njegove zemaljske obitelji, te svima pružiti uvijek novu riječ Evanđelja koja liječi. Govoreći pak o najvažnijim trenutcima u odnosima između talijanske Države i Svete Stolice, papa je Franjo podsjetio da su Lateranski ugovori potvrđeni Ustavom, te spomenuo novi sporazum kojim je izmijenjen konkordat, a koji će uskoro proslaviti 30. obljetnicu. Tu imamo čvrsto normativno uporište za miran razvoj odnosa između Države i Crkve u Italiji – rekao je Papa te dodao da to uporište odražava i podupire svakodnevnu suradnju u službi ljudskoga bića u vidiku općega dobra, i u razlikovanju ulogâ i prostora djelovanja.

Brojna su pitanja pred kojima je naša zabrinutost zajednička, a odgovori mogu biti u istom smjeru – primijetio je Sveti Otac. Sadašnji je trenutak obilježen gospodarskom krizom koju je teško nadvladati, a koja među najbolnijim posljedicama ima nedostatnu ponudu posla – istaknuo je Papa te dodao da je stoga potrebno povećati napore kako bi se ublažile posljedice krize, te kako bi se iskoristio i ojačao svaki znak poboljšanja.

Glavna je zadaća Crkve svjedočiti Božje milosrđe i hrabriti velikodušnu solidarnost kako bi se otvorila budućnost nade; jer – napomenuo je Sveti Otac – tamo gdje se povećava nada, povećava se također snaga i zauzimanje u izgradnji čovječnijega i pravednijega društvenog i građanskog poretka, te se pojavljuju nove snage za održivi i zdravi razvoj.

Papa se Franjo potom prisjetio svojih prvih pastoralnih pohoda u Italiji – na Lampedusu, u Cagliari, i u Asiz, te primijetio da je i na tim mjestima rukom dotaknuo rane koje danas pogađaju mnogo ljudi. Osim toga, istaknuo je da se u središtu nadanja i društvenih teškoća nalazi obitelj. Crkva nastavlja promicati zauzimanje svih ljudi, pojedinaca i ustanova, u podupiranju obitelji, koja je prvo mjesto na kojemu se oblikuje i razvija ljudsko biće, i na kojemu se upoznaju vrijednosti i primjeri koji ih čine vjerodostojnima. Obitelji je potrebna stabilnost i priznavanje uzajamnih veza, kako bi u potpunosti razvila svoju nezamjenjivu zadaću, i ostvarila svoje poslanje – rekao je Sveti Otac te na kraju istaknuo da Crkva svoje snage stavlja društvu na raspoloživost, i istodobno traži da obitelj bude cijenjena, vrednovana i zaštićena.

(Radio Vatikan/Bitno.net)