Noemi, savez između generacija koji otvara budućnost

Papina kateheza o starosti na općoj audijenciji u srijedu 27. travnja 2022.

”Noemi tada reče svojim dvjema snahama: ‘Vratite se svaka domu majke svoje!’ […] A Ruta joj odgovori: ‘Nemoj me tjerati da te ostavim i da odem od tebe: jer kamo ti ideš, idem i ja i gdje se ti nastaniš, nastanit ću se i ja; tvoj narod moj je narod i tvoj Bog moj je Bog. Gdje ti umreš, umrijet ću i ja; gdje tebe pokopaju, pokopat će i mene.”’ (Rut 1,8.16-17)

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas ćemo se nadahnuti divnom Knjigom o Ruti, draguljem Biblije. Prispodoba o Ruti osvjetljava ljepotu obiteljskih veza: stvorenih odnosom para, ali koje nadilaze vezu para. Veze ljubavi sposobne biti jednako jake, u kojima zrači savršenstvo tog poliedra – okvira temeljnih privrženosti koji tvore obiteljsku gramatiku ljubavi. Ova gramatika donosi životnu snagu i stvarateljsku mudrost u zajedništvo odnosa koji grade zajednicu. U usporedbi s Pjesmom nad pjesmama, Knjiga o Ruti poput druge je ploče bračne ljubavi. Jednako važna, jednako bitna, slavi moć i poeziju koja mora prebivati u vezama naraštaja, srodstva, predanosti, vjernosti, koje obavijaju cijelo obiteljsko stablo i koje čak postaju sposobne, u dramatičnim situacijama, biti bitne točke života jednog para, koje donose nezamislivu snagu ljubavi, sposobne ponovno pokrenuti njihovu nadu i budućnost.

Znamo da općepoznata mišljenja o obiteljskim vezama nastalim brakom, posebice onim između svekrve i snahe, govore protiv toga. Ali, upravo zbog toga, Božja riječ postaje dragocjena. Nadahnuće vjere znade otvoriti obzore svjedočenja za razliku od uobičajenih predrasuda, dragocjen obzor za cjelokupnu ljudsku zajednicu. Pozivam vas da ponovno otkrijete Knjigu o Ruti! Osobito u meditaciji o ljubavi i u pouci o obitelji.

Ova mala knjiga također sadrži dragocjeno učenje o savezu naraštaja: gdje se mladost pokaže sposobnom vratiti entuzijazam u zrelu dob, otkriva se starost sposobna ponovno otvoriti budućnost ranjenoj mladosti. U početku je starija Noemi, iako taknuta ljubavlju, privrženošću svojih snaha, koje su postale udovice njezinih dvaju sinova, bila pesimistična po pitanju njihove sudbine u narodu koji nije njihov. Stoga s ljubavlju potiče mlade žene da se vrate svojim obiteljima kako bi stvorile nove živote. Kaže: “Ne mogu ništa učiniti za vas.” Već je to čin ljubavi: starica, bez muža i bez djece, inzistira da ju snahe napuste.

No, to je i svojevrsno mirenje sa situacijom: nema budućnosti za strane udovice, bez zaštite njihovih muževa. Ruta se opire ovoj velikodušnoj ponudi. Povezanost koja je stvorena, blagoslovljena je od Boga: Noemi ne može tražiti da bude napuštena. Isprva, Noemi ne djeluje sretno, već više kao da se s tim pomirila: možda misli da će ova neobična povezanost povećati rizik za obje. U nekim slučajevima, sklonosti starih prema pesimizmu treba se suprotstaviti ljubaznim pritiskom mladih.

Noemi, dirnuta Rutinom predanošću, izići će iz svog pesimizma i čak preuzeti inicijativu, otvarajući Ruti novu budućnost. Ona daje upute i potiče Rutu, udovicu svog sina, da pronađe novog muža u Izraelu. Booz, kandidat, pokazuje svoju plemenitost braneći Rutu od svojih radnika. Nažalost, to je rizik koji se pojavljuje i danas.
Proslavljena je nova Rutina svadba i svjetovi su se ponovno pomirili. Izraelske žene govore Noemi da Ruta, strankinja, vrijedi “više od sedam sinova” i da će taj brak biti “blagoslov od Gospodina”. Noemi će u svojoj starosti upoznati radost dioništva u rađanju novog naraštaja. Pogledajte koliko “čuda” prati obraćenje ove starije žene! Ona se spremno odvezuje da se, s ljubavlju, stavi na raspolaganje za budućnost naraštaja ranjenog gubitkom i opasnošću od napuštanja.

Rekonstruirane fronte koje bi, na temelju vjerojatnosti stvorenih predrasudama općepoznatog mišljenja, trebale stvoriti nesavladive prepreke. No, vjera i ljubav omogućuju nam da ih nadvladamo: svekrva pobjeđuje ljubomoru na vlastitog sina ljubeći Rutinu novu vezu; izraelske žene prevladavaju nepovjerenje prema strancu (a ako žene to učine, svi će); ranjivost same djevojke, pred snagom muškarca, slaže se s vezom punom ljubavi i poštovanja.

A sve to zato što je mlada Ruta ustrajala u vjernosti povezanosti izloženoj etničkim i vjerskim predrasudama. Sve zato što starija Noemi preuzima inicijativu da ponovno stvori budućnost za Rutu, umjesto da samo uživa u njezinoj podršci. Ako su mladi otvoreni zahvalnosti za ono što su primili, a stari preuzmu inicijativu za ponovno stvaranje svoje budućnosti, ništa ne može zaustaviti procvat Božjih blagoslova među narodima! Neka nam Bog podari da budemo svjedoci i posrednici tog blagoslova!

Na kraju kateheze Papa je pozdravio i hodočasnike iz Hrvatske.

Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, a posebno delegaciju Ministarstva obrane Republike Hrvatske, zajedno s gospodinom ministrom i ostalim dužnosnicima Oružanih snaga i Vojnog učilišta, kao i djelatnike Vojnog ordinarijata zajedno s njihovim biskupom, monsinjorom Jurom Bogdanom. Dragi prijatelji, svakodnevni susret i hod s uskrslim Gospodinom neka vam ražari srca, kako biste oduševljeno svjedočili svoju vjeru i naviještali silna Božja djela kao istinski mirotvorci u društvu i u svijetu. Hvaljen Isus i Marija! rekao je na kraju papa Franjo.

(laudato.hr)