Molitva i post za Domovinu u Zagrebačkoj nadbiskupiji

 
 
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike Zagrebačke nadbiskupije na trodnevnu molitvu i post za Domovinu, i to u četvrtak, 18. prosinca, petak, 19. prosinca i subotu, 20. prosinca 2014. godine.
Sadržaj Kardinalova pisma donosimo u cijelosti: 
 

“Draga subraćo u svećeništvu, dragi redovnici i redovnice!

U brizi za našu Domovinu u sadašnjim društvenim okolnostima, u kojima se osjeća potreba posebne Božje pomoći, da bi se učvrstilo naše zajedništvo, sloga i solidarnost, očuvalo temeljne vrijednosti i promicalo istinu koja vodi prema plodnom dijalogu i suradnji različitih sastavnica hrvatskoga društva, pozivam vas da na adventskim okupljanjima, posebno na misama zornicama, potaknete vjernike svojih župa i članove svojih zajednica na molitvu za Domovinu.
Poučeni i nedavnim povijesnim iskustvom, kao pojedinci i kao narod pozvani smo ustrajno se obraćati Gospodinu, moleći osobito za dar vjere, za njegovo svjetlo i djelovanje njegova Duha u svim životnim okolnostima, a posebno u teškoćama koje opterećuju našu sadašnjost. 
U hrvatskom narodu ima puno pitanja koja nas stavljaju na kušnju, a prije svega ona koja se tiču poštovanja otajstva života i odnosa prema životu, što se odražava ne samo u neuređenosti zakonskih okvira, nego povlači za sobom i konkretne posljedice, vidljive na demografskoj slici izumiranja naroda. Ne možemo biti ravnodušni prema gospodarskim pitanjima, kao i teškim posljedicama nezaposlenosti i stvaranja velikih razlika između bogatih i siromašnih. Bolno je vidjeti kako hrvatski branitelji i u ovo vrijeme izlažu svoje zdravlje i dostojanstvo, da bi upozorili na narušavanje temelja slobode, a da taj njihov glas i žrtva ne nailazi na potrebni odjek među odgovornima. Nažalost, osim navedenih područja, puno je drugih nakana s kojima želimo doći pred Gospodina da nas čuje te nam udijeli snagu da spoznamo njegovu volju i da je vršimo. Istodobno vas molim da u nedjelju 14. prosinca 2014. godine, s ovime upoznate svoje vjernike i da ih pozovete da se odazovu, i kao pojedinci i kao zajednica. 
Ovime vas stoga, braćo i sestre, pozivam da pri kraju ovoga milosnog vremena, a prije četvrte nedjelje došašća, zajedno u cijeloj našoj nadbiskupiji imamo trodnevlje molitve i posta za Domovinu i to: četvrtak 18. prosinca, petak 19. prosinca i subotu 20. prosinca 2014. godine.

Što se tiče molitvenih oblika, neka se odvijaju prema sljedećem rasporedu:

1. u četvrtak – klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom;

2. u petak – pokorničko bogoslužje i post; ponajprije skrećem pozornost da ćemo u petak 19. prosinca postiti za Domovinu. Budući da post, kao osobna žrtva iz ljubavi, ima nemjerljivu vrijednost, neka naše odricanje bude u radosti darivanja, osjećajući solidarnost s onima koji se moraju boriti za svoj kruh;

3. u subotu – molitva krunice Blažene Djevice Marije za Domovinu u sadašnjem trenutku;

u nedjelju 21. prosinca, u nakane molitve vjernika, uključit ćemo i posebne nakane za Domovinu.

Iz Nadbiskupskoga duhovnog stola bit će vam dostavljeni određeni materijali za ta slavlja, ali ste – u skladu s pastoralnim okolnostima – slobodni i sami osmisliti, odnosno obogatiti dotične molitvene trenutke. Ti molitveni dani dio su duhovne priprave za življenje otajstva Božića koje i u naše obitelji, kao i u cjelokupnu hrvatsku zbilju, unosi više svjetla i topline. Svim vjernicima prenesite moju zahvalnost za sve čime zajedno pridonosite rastu crkvenosti i vidljivosti Božje ljubavi u hrvatskom društvu.
Dok vam zahvaljujem, svima želim snagu Božjega Duha da oduševljeno svjedočite Krista u svećeničkom i redovničkom pozivu u ovim predbožićnim danima. Neka Vas, sve vjernike i cijelu nam Domovinu prati zagovor Presvete Bogorodice Marije i blaženoga Alojzija Stepinca.”

Vaš nadbiskup,

Kardinal Josip Bozanić, v.r.

(www.zg-nadbiskupija.hr)