KATEDRA SVETOG PETRA

Slaviti Katedru sv. Petra znači, pripisati joj snažno duhovno značenje, te u tome prepoznati znak ljubavi Boga, dobrog i vječnog Pastira, koji želi okupiti čitavu svoju Crkvu i voditi je putem spasenja. Ona je simbol jedinstva Crkve i zajedništva svih vjernika. Sveti Petar je izabran od Isusa kao stijena na kojoj će biti izgrađena Crkva, namjenio mu je ulogu učitelja i pastira koji će voditi vjernike u vjeri, nadi i ljubavi.

Katedra sv. Petra u Rimu još se od 4. stoljeća slavi na današnji dan, kao znak jedinstva Crkve sazidane na apostolu Petru. Danas bi valjalo posegnuti za tekstom koji nam donosi evanđelje sv. Mateja u 16. glavi, a govori o utemeljenju Crkve na sv. Petru apostolu. Svetkovina današnjega dana, 22. veljače, vuče korijene iz 1. stoljeća, kada se toga dana slavio sv. Petar kao zaštitnik kršćana.

Sredinom 5. stoljeća papa Leon pisao je o prvenstvu sv. Petra. Među ostalim je napisao: ‘Iz čitavoga se svijeta izabire samo Petar da se stavi na čelo pozvanima iz svih naroda, svim apostolima i svim crkvenim ocima. Premda u Božjem narodu ima mnogo svećenika i mnogo pastira, sve njih ipak vodi Petar, koje kao glava vodi Krist.

Tijekom povijesti Petrovo je prvenstvo, i prvenstvo rimskih biskupa kao nasljednika sv. Petra, označavalo jedinstvo Crkve i moralnu snagu. Crkveni himan koji govori o Petru i njegovu prvenstvu, među ostalim, kaže:

”Sve što na zemlji, Petre, budeš svezao

To svezano bit će i u nebesima.

I sve što ovdje danom vlašću odriješiš,

Bit će odriješeno na nebu visokom.

Na strašnom sudu ti ćeš ljude sudit.”

MOLITVA

Svemogući Bože, Ti si nas čvrsto utemeljio na stijeni Petrove vjere. Ne dopusti da nas pokolebaju pomutnje ovoga svijeta.

Po Gospodinu Isusu Kristu koji s Duhom Svetim živi i kraljuje u jedinstvu s Tobom vječni Oče. Amen.

(https://hkm.hr)