Kardinal Bozanić: “Vjerujem u obitelj jer vjerujem u ljubav”

„Društvo danas više no ikada vapi za solidnim i zdravim obiteljima. To je najveća potreba suvremenog društva i u Hrvatskoj“, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj prvoj katehezi za odrasle u novoj 2014. godini, održanoj u utorak, 4. veljače u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, koju su vjernici izravno putem interneta pratili u župama diljem Nadbiskupije.

Izvor istinske radosti

Tema treće po redu Kardinalove župne kateheze za odrasle bila je „Radost života u obitelji“, a svoju je katehezu Kardinal započeo tumačeći radost koja proizlazi iz vjere pozivajući se na prvu apostolsku pobudnicu pape Franje pod nazivom „Radost Evanđelja“.

„Samo zahvaljujući susretu ili obnovljenom susretu s Božjom ljubavlju, koja prerasta u radosno prijateljstvo, oslobađamo se svoje skučenosti, zatvorenosti i usredotočenosti na same sebe. Tu je izvor i razlog istinske radosti!“ zaključio je Kardinal referirajući se na ovozemaljske stvari, loše vijesti, neimaštinu, gubitke s kojima se suočavamo, a koji nam, na neki način, kradu radost.

Vjera, ljubav i obitelj su neodvojive

Vjerovati, kako je istaknuo, znači „prepustiti se Božjoj ljubavi, povjeriti se Bogu, kao dijete koje sigurno hoda, makar i zatvorenih očiju, jer se prepušta sigurnosti majčine ruke“. Kazao je kako su Evanđeoska radosna vijest i kršćanska vjera povezani tim iskustvom ljubavi koje je pak neodvojivo od bračnih i obiteljskih odnosa.

„Ako ljubav postoji, biti zaručnik je već samo po sebi povezano s Evanđeljem, jer Krist je zaručnik Crkve. Biti otac ili majka povezano je s Evanđeljem, jer Bog je Otac i Majka. Biti brat povezano je s Evanđeljem, jer Krist je naš brat. Sakramentalno bračno zajedništvo predokus je zajedništva s Bogom“, objasnio je Kardinal.

Brak kao životna zajednica žene i muškarca nema alternative!

Potom se dotakao stvarnosti u kojoj živimo, a koja obezvrjeđuje obitelj i olako uskraćuje život nerođene djece, koja želi stvarati neki novi društveni poredak temeljen na rodnoj ideologiji. „Uza sve eksperimente i suprotna nastojanja, nema alternative braku kao životnom zajedništvu muškarca i žene te obitelji utemeljene na takvom braku. Nema alternative takvoj obitelji ni za muškarca ni za ženu; ni za dijete ni za odrasloga; ni za zdravog ni za bolesnog“, ustvrdio je.

Rekao je i kako je obitelj zajednica koja, usprkos povremenim poteškoćama, uspjeva odolijeti vremenu i prostoru. „U toj se zajednici uspijeva ostvariti uzajamno prihvaćanje, supružnici se međusobno prihvaćaju i u dobru i u zlu, roditelji uspijevaju dati prostora djeci, djeca prihvaćaju braću i sestre dijeleći međusobno i kruh i osjećaje“, napomenuo je Kardinal tumačeći radost života u obitelji.

Vjerujem u obitelj

„Nasuprot dominantne kulture, koja sve temelji na imati, nužno nam je potrebna obitelj koja iskustvom govori i pokazuje da je ipak u životu važnije biti nego imati“, rekao je Kardinal ustvrdivši kako je društvu koje se mora temeljiti na besplatnosti, prihvaćanju, vjernosti, opraštanju, povjerenju u drugim vrijednostima koje se uče upravo u obitelji, nužno potrebna obitelj. „Vjerujem u obitelj kao mjesto prihvaćanja (…) Vjerujem u obitelj jer vjerujem u ljubav“, zaključio je Kardinal, te pozvao vjernike da budu svjedoci radosti obiteljskog života.

Svoju je katehezu završio pitanjima na temelju kojih je u župnim zajednicama nastavljena rasprava, kao i u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu gdje su Kardinalovoj katehezi prisustvovali predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća Samoborsko-okićkog, Stubičkog i Trešnjevačkog dekanata. 

Iduća Kardinalova kateheza za odrasle održat će se u utorak, 4. ožujka na temu: „Obitelj Crkva u malom“.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije 

Video 

(www.zg-nadbiskupija.hr)