Franjevačke pučke misije na Rabu

Od 6. do 13. ožujka 2016. godine održavane su osme Franjevačke pučke misije, ovoga puta na otoku Rabu. Iako je poziv uputio župnik župe Uznesenja blažene Djevice Marije vlč. Anton Depikolozvane, s ciljem da se misije održe u samoj župi u gradu Rabu, želju za sudjelovanjem u Franjevačkim pučkim misijama izrazili su župnici okolnih župa, tako da su misije obuhvatile gotovo cijeli otok. Osim uobičajenih posjeta školama, zajednicama, udrugama i ostalim institucijama unutar župe, posjetili smo i područne škole u ostalim mjestima, kao i dječje vrtiće.

Same misije otvorio je misnim slavljem krčki biskup mons. Ivica Petanjak, podijelivši misionarima mandate. Na misnom slavlju sudjelovale su i klauzurne sestre benediktinke, donijevši u procesiji čudotvornu sliku Gospe Rapske. Nakon podjele mandata misionarima, u završnom obraćanju vjernicima biskup je pozvao sve vjernike na otvorenost i sudjelovanje u pučkim misijama.

misije

Program misija bio je ispunjen gotovo do posljednjeg trenutka, a sastojao se od prijepodnevnog, poslijepodnevnog i večernjeg dijela. Ujutro su misionari počinjali s molitvom časoslova pred Presvetim koje bi ostalo izloženo tijekom cijelog prijepodneva, do Srednjeg časa. Nakon jutarnje molitve časoslova, misionari bi se zaputili na svoja odredišta, osnovne, srednje ili područne škole. Posjetili su tako osnovnu i srednju školu u samome Rabu, kao i područne škole te dječje vrtiće u okolnim mjestima kao što su Supetarska Draga, Lopar, Mundanije, Barbat, Kampor i Banjol. Uz pauzu za ručak, program je i poslijepodne nastavljen  na sličan način.

Središnji, večernji dio programa započeo je svaku večer u 17 sati, a sastojao se od navještaja o temi dana, pobožnosti krunice ili križnog puta te svete mise. Ovisno o danu, nakon svete mise nastavljen je program, prva dva dana susretom po obiteljima, zatim svjedočanstvima, klanjanjem, susretom s roditeljima krizmanika i prvopričesnika. Osim spomenutih skupina, misionari su posjetili i bolnicu u Kamporu, mlade župe na njihovom redovitom sastanku, a i branitelje otoka Raba. Prikladno uz temu svjedočanstvo, svoj životni put od rođenja, pa do ulaska u samostan ponudila su i dvojica franjevačkih bogoslova, što je vjernike prilično zainteresiralo jer je to bilo često postavljano pitanje.

Unatoč popunjenom rasporedu, misionari su našli vremena da posjete i redovnice na otoku Rabu, na kojem su dva ženska samostana, sestara benediktinki i sestara euharistijske zajednice službenica Srca Isusova i Marijina.

Svaki dan na raspolaganju je bio jedan od misionara za razgovor i za ispovijed, što su vjernici prepoznali, te su pristupali i duhovnim razgovorima i sakramentu ispovijedi.