DUHOVNA OBNOVA ZA POSLUŽITELJE TABORA

Duhovna obnova za poslužitelje Tabora pod naslovom “A vi, što vi kažete, tko sam ja?” održana je od 21. do 23. veljače u “Betaniji” u Ćunskom na otoku Lošinju, pod vodstvom fra Ivana Matića, voditelja Kuće susreta Tabor. Duhovnoj obnovi prisustvovalo je 30-tak poslužitelja koji su u svojem druženju tijekom tri dana u tišini Betanije imali priliku dublje proniknuti u tajnu Isusove prisutnosti i otkrivati koje je njihovo poslanje.

Kao poticaj razmišljanju i dubljem poniranju u sveobuhvatnu Isusovu prisutnost fra Ivan Matić postavio je dvije temeljne teme na osnovu evanđeoskog izvještaja iz Matejeva evanđelja (Mt 16,13-19): “Tko je Isus za mene?” i “Tko sam ja za Isusa?”. Na ova pitanja poslužitelji su tijekom dva dana kroz razmatranja, rad u skupinama, te uz puno molitve i pjesme mogli osjetiti tko je Isus za njih i tko su oni za Isusa i međusobno podijeliti doživljeno. U iskrenom susretu i otvorenosti srca doživjeli su mnoge milosne trenutke koje su izrazili dubokim emocijama. Tako su mnogi svjedočili da je Isus za njih ljubav, Spasitelj, jedini pravi put, Otkupitelj, Učitelj, smisao života, beskrajna dobrota, blagost, poniznost, radost, mir, strpljivost ….. Da bi dobili odgovor na pitanje Tko sam ja za Isusa? fra Ivan je u svojem uvodnom predavanju podcrtao da smo svi ljubljena djeca Božja i da nas Bog uvijek voli te da je svatko od nas Isusu jako važan i da kada se Krist dogodi u našem zajedništvu, tada se ostvaruje Radosna vijest u našim srcima i događaju se čudesne stvari jer tada nam sam Krist otkriva ono što jesmo i koje je naše poslanje, tada otkrivamo i važnost svakog brata i sestre u njihovom vlastitom poslanju. U tom kontekstu naglašena je važnost otkrivanja Isusove prisutnosti u svakom bratu i sestri i u svakodnevnim životnim situacijama. U okrilju Isusove ljubavi, prepoznavati ono dobro u svakome od nas, ljubiti jedni druge kao što Isus ljubi nas, ljubiti i svoje neprijatelje, to je ono na što nas poziva Gospodin.

Naše druženje svakodnevno je bilo obogaćeno Svetom misom, pobožnošću krunice i klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom u subotu navečer. Bili su to duboki trenuci sjedinjavanja s Isusom, vraćanja na izvor žive vode… otvaranja srca i svih pora našega bića Božjoj milosti.

Naš boravak u Betaniji obogatio je posjet Krčkog biskupa mons. Valtera Župana koji je s posebnom radošću želio doći u Betaniju u posjet poslužiteljima Tabora. Njegov posjet u subotnjim popodnevnim satima, na blagdan Katedre sv. Petra, protekao je u radosti zajedništva. Bio je to susret u kojem smo prepoznali ljubav i blizinu pastira koji je na poseban način naglasio važnost ovakvih duhovnih obnova te izrazio svoju iskrenu podršku duhovnim obnovama koje se održavaju na Taboru i zahvalnost poslužiteljima na njihovom svjedočanstvu vjere i služenju.

U otočkom, već proljetnom ambijentu buđenja prirode, osobitu radost doživjeli smo i u susretu s našim poslužiteljima Ljerkom i Ninom Majer, kao i prečasnim Antunom Toljanićem koji su nas kao domaćini Betanije s puno ljubavi, iskrena i radosna srca primili i učinili sve da naš boravak kod njih bude ugodan. Zahvaljujemo im od srca i veselimo se ponovnom susretu.

Kao što je Isus želio sa svojim učenicima podijeliti mnogo i uvesti ih u tajnu Božje ljubavi, tako je i u ovom susretu želio da budemo jedno vrijeme sami s njim i da upravo u tišini Betanije možemo otkrivati ljepotu dodira njegove prisutnosti.

Isus se je rado i više puta vraćao u Betaniju. Obogaćeni susretom, s vjerom da ćemo se i mi opet vratiti, uz pjesmu i molitvu u nedjelju 23. veljače vratili smo se u Tabor.