Duhovna obnova za beskućnike

U okviru programa duhovne skrbi za korisnike Kuće za beskućnike u Rakitju, Caritas Zagrebačke nadbiskupije 17. lipnja organizirao je jednodnevnu duhovnu obnovu u Kalju na Žumberku. Obnovu je vodio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta »Tabor« u Samoboru.
 
Program je započeo duhovnim nagovorom u župnoj crkvi sv. Mihalea Arkanđela, nakon kojega su neki Caritasovi korisnici, a i djelatnici, iskoristili priliku za svetu ispovijed i/ili razgovor s duhovnikom. Fra Ivan je zatim služio svetu misu.
 
Osvrćući se na protekle lipanjske blagdane Presvetoga Srca Isusova i Prečistoga Srca Marijina, fra Ivan je vrijeme u kojemu se događa ova duhovna obnova nazvao milosnom prilikom za obraćenje. Objasnio je kako kroz te blagdane, u kojima častimo Božju svemoć u otajstvima našega otkupljenja, Bog pokazuje koliko mu je stalo do svakog čovjeka bez razlike.

»Bog nas poznaje po imenu jer je svako naše ime urezao u dlan svoje ruke«, rekao je fra Ivan, aludirajući na Kristove rane i proročki navještaj Božje ljubavi te je pozvao nazočne da se s povjerenjem potpuno predaju dobrom nebeskom Ocu, koji ima plan za svako svoje dijete. Potaknuo je sve da svoju prošlost i sadašnjost – sve ono što je Bog dopustio da se dogodi u njihovom životu – gledaju sa zahvalnošću i da se u nadi okrenu boljoj budućnosti koju im Bog može i želi darovati ako mu se otvore u poniznoj vjeri, kao što je to učinila Blažena Djevica Marija u trenutku Navještenja.
 
Poslije zajedničkg objeda u Caritasovoj kući za odmor u Kalju, koja se nalazi u blizini crkve sv. Mihaela, program se nastavio kroz druženje i sportske aktivnosti.
 
Blagodati ovakvih sadržaja u skrbi za korisnike Kuće za beskućnike, svojom izjavom potvrđuje pedesetdevetgodišnji gospodin Ante, koji s osmijehom priznaje da mu je ovaj duhovni program obnovio životni optimizam.

(IKA)